KDN siasat majikan minta imigresen tangkap pekerja elak bayar gaji

Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan menyiasat dakwaan kononnya ada majikan melaporkan sendiri kepada Jabatan Imigresen supaya membuat serbuan ke atas pekerja asing mereka bagi mengelak membayar gaji.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin (gambar) bagaimanapun berkata, orang ramai tidak boleh menuduh majikan yang membuat laporan kerana sebelum serbuan dan operasi, pihak berkuasa melakukan siasatan dan strategi tertentu bagi memastikan majikan mengikut undang-undang.

“Begitu juga kepada pemegang Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) dibayar levi tertentu. Sekiranya berlaku sesuatu, kita akan siasat dengan pekerja-pekerja termasuk jika belum dibayar gaji, siasat di mana dan dengan siapa mereka bekerja,” katanya di Ipoh, hari ini.

Beliau mengulas dakwaan sesetengah pihak kononnya terdapat serbuan Jabatan Imigresen terhadap pekerja asing di tapak binaan yang dilaporkan majikan sendiri untuk mengelak daripada membayar gaji selepas projek bermula atau telah disiapkan.

Semalam, Jabatan Imigresen menahan sejumlah pendatang tanpa izin yang bekerja di tapak binaan kondominium di Setapak, Kuala Lumpur dan ada pihak termasuk netizen mendakwa serbuan itu dibuat hasil laporan majikan sendiri.

BERITA BERKAIT
POPULAR