Katil antara punca Kedah, Johor belum beralih ke Fasa Dua PPN

Kadar penggunaan katil hospital, termasuk di unit rawatan rapi (ICU) yang masih tinggi, menjadi antara penyebab Kedah dan Johor masih belum beralih ke Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) walaupun kadar vaksinasi di kedua negeri itu berada pada tahap yang baik.

Sehubungan itu penduduk di kedua-dua negeri berkenaan perlu menyedari kepentingan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang tinggi dan semua protokol keselamatan ditetapkan, kata Ketua Pengarah Keselamatan Negara Majlis Keselamatan Negara (MKN), Datuk Rodzi Md Saad.

“Kalau hanya cakap kenapa tidak beralih fasa sedangkan kita hidup dalam disiplin yang tidak dikehendaki, tentulah tidak capai keadaan (peralihan fasa) ini. Jadi masa depan peralihan fasa bergantung kepada rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam program Bicara Naratif bertajuk Keselamatan Menyeluruh yang disiarkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) malam tadi.

Sehingga semalam, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melaporkan 2,072 pesakit Covid-19 masih dirawat di hospital seluruh Johor dengan kadar penggunaan katil adalah sebanyak 89.8 peratus.

Manakala 736 pesakit pula dirawat di hospital seluruh Kedah dengan kadar penggunaan katil sebanyak 79.8 peratus.

Beliau yakin penduduk di kedua-dua negeri itu juga sudah pasti menginginkan peralihan fasa bagi membolehkan mereka menikmati kelonggaran yang diberikan kerajaan.

Buat masa ini negeri-negeri yang diletakkan di bawah Fasa Satu PPN ialah Kedah dan Johor; Fasa Dua (Pulau Pinang, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Melaka, dan Sabah), Fasa Tiga (Perlis, Negeri Sembilan, dan Sarawak) dan Fasa Empat ialah Labuan.

Sementara itu Rodzi berkata sistem pertahanan dan keselamatan siber negara adalah setaraf dengan negara maju dan turut mendapat pengiktirafan pada peringkat antarabangsa.

“Di peringkat Asean, kita saling bertukar pandangan dan pengalaman malah input pengalaman Malaysia dirujuk negara lain seperti Singapura dalam menguruskan ancaman siber di negara mereka,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR