Kasut selesa elak sakit kaki

January 24, 2022 · Isu semasa

Kenapa ibu jari kaki saya berdenyut?” tanya seorang pesakit kepada Pakar Bedah Ortopedik, Sukan dan Trauma, Dr. Bazam Abdul Rani.

Pada awalnya, dia tidak sedar denyutan ibu jari kakinya tetapi selepas beberapa bulan, dia merasakan satu kelainan. Justeru dia segera berjumpa Dr. Bazam untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Melalui penelitian Dr. Bazam, pesakit ini mempunyai masalah sakit kaki.

Latar belakang pesakit yang bekerja sebagai pengawai kerajaan itu menunjukkan dia menghabiskan masa sehariannya dengan memakai kasut bertutup.

Dia juga tidak kisah jenis kasut asalkan muat dengan saiz kakinya. Baginya, itu sudah memadai tanpa mengira keselesaan.

“Banyak penyakit atau masalah kaki bersangkut paut dengan pemilihan kasut, terutamanya di kalangan wanita,’’ kata Dr. Bazam. Menurut kajian Persatuan Kaki dan Sendi Buku Lali Amerika (AOFAS), 80 peratus wanita mempunyai masalah sakit pada kaki.

Ini kerana lebih daripada 88 peratus wanita memakai kasut bersaiz lebih kecil dari saiz kaki mereka. Kasut yang terlalu ketat, terlalu longgar, terlalu kedap udara dan bentuk kasut yang tidak natural boleh menyebabkan atau menggalakkan masalah kaki.

Antara masalah yang sering berlaku adalah sakit kaki pada wanita (A Woman‘s Aching Feet).

Menurut Dr. Bazam, hampir separuh daripada wanita mempunyai pengalaman sakit berdenyut-denyut pada kaki.

Mungkin disebabkan terlalu lama berdiri atau berjalan, tetapi punca utama pemakaian kasut yang tidak sesuai.

“Masalah ini lebih kerap dialami wanita yang lebih tua kerana ketebalan lapisan lemak pada tapak kaki yang bertindak sebagai kusyen semakin menipis mengikut usia,” katanya.

Selain itu, sakit kaki juga boleh dikategori kepada kaki atlet (Athlete‘s Foot).

Walaupun namanya begitu, keadaan ini tidak terhad hanya kepada pelari jarak jauh atau atlet lain sahaja.

“Rasa gatal, sakit seperti terbakar dan kulit mengelupas yang selalu terjadi di celah-celah jari atau pada tapak kaki adalah gejala kaki atlet. Ia disebabkan jangkitan mikroskopi kulat yang dipanggil trichophyton mentagrophytes.

‘‘Organisma ini berkembang biak dengan baik pada permukaan bilik air yang hangat dan lembap, stokin yang menyebabkan peluh yang banyak dan kasut yang ketat,”ujarnya.

Orang ramai juga berisiko menghidap kulit melepoh (Blisters).

Dr. Bazam menjelaskan, kasut yang terlalu longgar atau terlalu ketat, permukaan kasut atau stoking yang kasar akan menyebabkan kulit bergesel dan cedera.

Kulit yang sensitif akan bertindak balas dengan pembentukan kusyen berair pada kulit iaitu melepoh.

Kawasan kulit ini radang dan menyakitkan ketika berjalan. Kulit melepoh akan sembuh sekiranya dijaga bersih dan geselan pada kulit tersebut dihentikan.

Sakit kaki juga boleh dikelaskan kepada corn dan calluses. Ia terjadi kerana kulit akan melindungi dirinya daripada geseran dan tekanan yang berulang dengan membentuk lapisan keras daripada sel-sel kulit pada bahagian di mana gangguan itu berlaku.

“Apabila ini berlaku pada kulit di atas atau di celah jari kaki, sel-sel kulit akan membentuk bengkak bulat keras seperti ‘kernel’ yang dipanggil corn. Sementara sel-sel kulit keras dan tebal yang terbentuk pada tapak kaki kita dipanggil sebagai calluses,” ujarnya.

Secara purata, 14 peratus orang dewasa mempunyai calluses manakala sembilan peratus orang dewasa terutamanya wanita mempunyai corn.

Sakit tumit (heel pain) merupakan masalah kaki yang kerap berlaku. Ia terdiri daripada masalah tapak kaki rata, tapak kaki terlalu melengkung atau aktiviti fizikal seperti berlari yang boleh mencetuskan radang dan kesakitan pada ligamen plantar fascia (lapisan pelindung keras) pada tapak kaki (satu keadaan yang dipanggil plantar fasciitis (PF) ).

Dr. Bazam memberitahu, sakit yang berpunca daripada PF biasanya dicirikan oleh sakit pada langkah pertama berjalan atau selepas tempoh yang lama tidak berpijak.

“Regangan otot kaki dan memakai kasut yang padan saiznya boleh membantu mengelak masalah ini. PF juga boleh membawa kepada klasifikasi seterusnya pembentukan taji tumit pada titik di mana faskia melekat ke tumit. Kedua-dua PF dan taji tumit terjadi mungkin kerana kasut yang kurang sesuai, peningkatan aktiviti fizikal secara tiba-tiba, atau tekanan pada kaki yang disebabkan pertambahan berat badan secara drastik.

Gabungan kasut ortotik, regangan dan urutan serta mengambil ubat anti-keradangan seperti ibu profen mampu merawat masalah ini,” jelas beliau.

Dr. Bazam berpendapat, kasut tumit tinggi dan berhujung runcing adalah musuh semula jadi untuk kaki.

Walaupun kasut tumit tinggi boleh membuatkan kaki anda kelihatan panjang dan anggun, ia juga meningkatkan tekanan pada jari kaki dan menganggu keseimbangan badan ketika berjalan.

“Pastikan anda menggunakan kasut tumit tinggi pada tahap yang minimum, dan memilih untuk memakai kasut yang lebih rendah tumitnya.

Selain itu, anda perlu meminimumkan kecederaan kaki berkaitan dengan aktiviti yang dilakukan dengan memakai kasut tertentu. Kasut latihan (cross trainers) yang baik adalah memadai untuk aktiviti sukan yang disertai,” nasihatnya.

Beliau tidak menafikan kasut sukan boleh dipakai setiap hari untuk keselesaan. Namun kasut akan kehilangan kesan kusyen dari masa ke masa dan perlu diganti jika lapisan kusyen tersebut tidak lagi melantun kembali apabila ditekan di atasnya.

Popular
ICU tentera di Hospital Kepala Batas mampu rawat 27 pesakit kritikal
May 20, 2021
Setakat pagi ini, jumlah mangsa banjir di Perak dan Selangor bertambah
November 16, 2022
6,976 kes catat rekod tertinggi, 49 kematian
May 23, 2021
Ultraman pun takut Covid-19
July 24, 2021
Lagi Isu semasa terkini
Kesan hapus subsidi, Bank Dunia jangka inflasi Malaysia naik 2.5 peratus
April 1, 2024 · Isu semasa
Polis terima satu lagi laporan bom petrol dilempar ke KK Mart
March 30, 2024 · Isu semasa
Senjata api dimiliki warga Israel dibekal warga tempatan: Polis
March 30, 2024 · Isu semasa
Polis sedang kesan individu hina Sultan Selangor, dipercayai berada luar negara
March 27, 2024 · Isu semasa
Saman fitnah: Rayuan Jamal ditolak, perlu bayar RM300 ribu kepada Kok
March 27, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok