Kajian Suhakam isu gender ketiga cabar syariat Islam: Yadim

June 16, 2021 · Isu semasa

Yayasan Dakwan Islamiah Malaysia (Yadim) menyifatkan kajian Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) berhubung gender ketiga di Malaysia, akan mendorong kehidupan yang menyalahi syariat Islam.

Yang Dipertua YADIM, Nasrudin Hassan Tantawi berkata kajian ‘Feasibility Of Having Legislation On The Recognition Of A Third Gender In Malaysia’, juga bertengangan dengan norma budaya hidup rakyat negara ini.

Beliau berkata, langkah mengadakan kajian itu juga akan membuka ruang dan peluang kepada lebih banyak aktiviti mungkar seperti Lesbian, Biseksual, Gay dan Transgender (LGBT) di negara ini yang akan membawa kerosakan dan keruntuhan institusi keluarga.

“Cara hidup yang bertentangan dengan fitrah asal kejadian manusia ini adalah sangat bertentangan dengan pegangan semua agama yang dianuti oleh rakyat di negara ini.

“Justeru, sebarang bentuk usaha untuk mengiktirafnya hanya akan menatijahkan kepada runtuhnya kerukunan sistem sosial di Malaysia selain menambah kepada kebobrokan nilai dan akhlak,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sehubungan itu katanya, Yadim menggesa Suhakam lebih prihatin dengan suasana semasa dan berpendapat lebih banyak isu lain yang suruhanjaya itu boleh ketengahkan pada ketika ini.

“Walaupun suruhanjaya ini adalah sebuah badan bebas, namun sebagai entiti yang diwujudkan dan didanai oleh kerajaan, Suhakam sewajarnya sensitif terhadap pendirian Kerajaan Malaysia yang jelas tidak menyokong budaya hidup songsang ini.

“Adalah lebih baik Suhakam turut sama dalam usaha membantu negara yang kini sedang bergelut menangani Covid-19 serta menyediakan pelan pemulihan pasca pandemik berbanding menjalankan kajian yang langsung tidak berfaedah kepada negara,” katanya.

Nasrudin mengingatkan Suhakam bahawa usaha itu mempunyai implikasi kepada perundangan Islam di negara ini yang terletak di bawah kuasa Duli Yang Maha Mulia Raja-raja Melayu.

Terdahulu Suhakam berhasrat menjalankan kajian mengenai kebolehlaksanaan undang-undang khusus di Malaysia bagi mengiktiraf golongan transgender dalam tempoh lima bulan.

Dalam terma rujukan jawatan itu Suhakam berkata, pengiktirafan sah jantina di sisi undang-undang amat penting untuk memastikan golongan transgender mampu ‘maju dan hidup bermaruah serta menikmati semua hak asasi manusia’.

Menurut badan itu, pengiktirafan sah jantina semua orang tanpa mengira agama menjadi semakin rumit dengan adanya beberapa fatwa mengisytiharkan ‘golongan trans adalah haram pada 80-an sungguhpun tidak semua fatwa itu diwartakan’.

Berita berkaitan
Orang Melayu sudah hilang kuasa, UMNO hanya menumpang dalam kerajaan
November 24, 2023· Politik
Video tular J-KOM satu aib untuk kerajaan, kata MP Pasir MAS
November 22, 2023· Politik
Konsert Cold Play: Shahidan harap adegan cium sesama lelaki tak berulang
November 22, 2023· Politik
Ahli Parlimen dilarang guna ‘kafir’, ‘zionis’ dan ‘yahudi’ semasa berbahas: Speaker
October 23, 2023· Politik
Popular
AMK bidas Syed Saddiq lagi dałam isu LCS
June 13, 2023
Dr. Sheikh Muszaphar kongsi cara didik anak
October 5, 2021
MP PKR persoal mengapa Najib tak dihantar terus ke penjara
December 8, 2021
Mahkamah benar Najib hadiri prosiding rayuan esok
July 10, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Sekarang siapa jadi kerajaan, Muhyiddin kritik isu kejatuhan ringgit
February 24, 2024 · Isu semasa
Pelarasan tarif air baharu, pengguna dijangka merasai kenaikan bermula 1 Feb
January 17, 2024 · Isu semasa
Ringgit menyusut dibuka paras RM4.70 berbanding dolar
January 17, 2024 · Isu semasa
278 mangsa banjir di tiga negeri masih ditempatkan di PPS
January 17, 2024 · Isu semasa
Gangguan bekalan air bermula esok di Pulau Pinang
January 9, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok