Kajian klinikal vaksin Vero Cells libat 3,000 rakyat Malaysia

Satu lagi kajian klinikal keberkesanan vaksin Covid-19 membabitkan 3,000 rakyat Malaysia berusia 18 tahun ke atas akan dijalankan di seluruh Malaysia, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) meluluskan kajian klinikal vaksin Covid-19 itu pada 28 Mei lalu.

Kajian klinikal ini melibatkan produk SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cells), Inactivated, 5μg/0.5mL yang dikilangkan oleh pengilang Shenzhen Kangtai Biological Products Co., Ltd. di negara China, katanya.

Dalam satu kenyataan hari ini beliau berkata, Kajian Klinikal Fasa 3 itu akan dijalankan di lapan pusat penyelidikan di Malaysia.

“Kajian itu menyasarkan peserta sebanyak 3,000 orang dewasa yang berumur 18 tahun dan ke atas serta dijangka akan mengambil masa selama 15 hingga 19 bulan,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata Malaysia menjadi salah sebuah negara yang terlibat dalam kajian klinikal ini selain daripada Colombia, Argentina, Pakistan, Filipina dan Ukraine.

“Vaksin ini juga telah diluluskan oleh China melalui Emergency Use Approval pada 14 Mei 2021.

“Kajian klinikal vaksin Covid-19 yang dijalankan di Malaysia dapat memberikan maklumat klinikal yang berkaitan dengan keberkesanan dan keselamatan vaksin, serta maklumat berkenaan kesesuaian vaksin kepada rakyat Malaysia,” katanya.

Beliau berkata kajian itu merupakan kelebihan yang diperlukan oleh kerajaan untuk memacu ke arah capaian sasaran imuniti kelompok (herd immunity) melalui Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan yang sedang giat dijalankan di seluruh negara.

BERITA BERKAIT
POPULAR