Kad MyRC ganti kad dikeluarkan UNCHR bagi pelarian, umum KDN

September 7, 2022 · Isu semasa

Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengumumkan Kad Pengenalan Khas (MyRC) yang dikeluarkan pihak kerajaan Malaysia akan menggantikan kad dikeluarkan Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) kepada pelarian.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainuddin mengumumkan MyRC yang mengandungi data peribadi akan menjadi dokumen tunggal yang sah digunakan pelarian menetap di Malaysia dan ia didaftarkan menerusi Sistem Pengesan Maklumat Pelarian (TRIS).

“Malaysia bukanlah negara yang menjadi anggota kepada konvensyen mengenai status pelarian 1951 atau protokol mengenai status pelarian 1967 Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Jadi sebenarnya kita tidak perlu mengiktirafkan kad (UNHCR) ini.

“Apabila kita sudah ada program kita sendiri, maka kalau mereka tidak mahu terjebak dalam masalah lain, terutama apabila kita buat operasi nanti, kita akan umumkan hanya mereka yang statusnya dikenal pasti oleh kerajaan saja yang boleh tinggal dalam negara kita,” katanya dipetik laporan BH.

Hamzah terdahulu melawat ke Pusat Pendaftaran Sistem Pengesanan Maklumat Pelarian (TRIS) disini, hari ini. Turut sama hadir, Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud.

Mengulas lanjut, Hamzah berkata, kerajaan tidak menetapkan tempoh atau sasaran waktu tertentu untuk mereka mendaftar atau penguatkuasaan tegas akan dilakukan, namun ia dilaksana sehingga kerajaan memperoleh satu jumlah pelarian yang munasabah.

“Berdasarkan statistik yang kita dapat daripada beberapa tempat, ada yang melalui pejabat UNHCR dan juga risikan, setakat ini 180,000 (pelarian). Sebab itu, kita mahu memastikan supaya program TRIS ini, kita dapat tahu benar-benar angkanya.

“(Jumlahnya) begitu saja atau ada peningkatan sepanjang masa. Selepas keputusan Jemaah Menteri (kelulusan TRIS) kita dapati ada peningkatan lagi sehingga 185,000.

“Dimana datangnya mereka ini?. Oleh sebab itu, kita memohon program TRIS ini supaya supaya sesiapa saja yang dapat kad melalui TRIS dia boleh diberikan kemudahan,” katanya.

Hamzah berkata, kementeriannya dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN) sedang mengkaji bentuk kemudahan yang akan ditawarkan kepada pelarian termasuk peluang bekerja serta latihan dalam sektor seperti perladangan, pembinaan dan perkilangan.

TRIS adalah platform untuk mengumpul segala maklumat pelarian dan pencari suaka bagi membolehkan kerajaan memantau dan menjejaki semua pelarian di Malaysia, dengan maklumatnya akan diselaraskan dengan pangkalan data antaranya seperti Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan MKN.

Semua pelarian yang berdaftar di bawah TRIS akan MyRC yang mengandungi data peribadi dan juga disahkan oleh Kerajaan Malaysia.

Dalam pada itu, ditanya sama ada usaha itu seiring cadangan dikemuka MKN untuk menutup pejabat operasi UNHCR di Malaysia, Hamzah berkata, ia baru cadangan yang dikemukakan MKN yang memerlukan perbincangan serta penelitian lanjut kerajaan.

Berita berkaitan
MP PKR juga gesa hormat keputusan mahkamah kes rasuah Zahid
September 23, 2022· Politik
Pembebasan Zahid dalam kes rasuah, PAS gesa hormati keputusan mahkamah
September 23, 2022· Politik
Gempa bumi Taiwan, amaran tsunami tidak libatkan Malaysia
September 18, 2022· Isu semasa
Pertumbuhan KDNK mungkin lepas anggaran rasmi: Tengku Zafrul
September 12, 2022· Isu semasa
Popular
Pendakwaan kemuka rayuan pembebasan Zahid: Laporan
September 26, 2022
Mangsa banjir di Johor naik 222 orang, banyak kampung Parlimen Mat Maslan terjejas
September 26, 2022
Pengurus bank sahkan lebih RM90 juta masuk akaun peribadi Najib
September 26, 2022
Dakwaan murid hampir diculik: Polis Perak tubuh pasukan khas siasatan
September 26, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mangsa banjir di Johor naik 222 orang, banyak kampung Parlimen Mat Maslan terjejas
7 jam lalu · Isu semasa
RM2.08 bilion masuk akaun Najib dalam dua bulan, kata saksi
7 jam lalu · Isu semasa
Pendakwaan kemuka rayuan pembebasan Zahid: Laporan
8 jam lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia ditutup rendah
8 jam lalu · Isu semasa
PAC siasat kelewatan projek 3 kapal OPV, kontrak diberi sejak zaman BN
9 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sambutan ulang tahun ke-6 Bersatu meriah, agih bantuan makanan
6 jam lalu
[VIDEO] Penganalisis ramal OPR naik lagi November depan
10 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok