Kabinet arah SPRM segerakan siasatan skandal kapal tempur LCS

August 10, 2022 · Isu semasa

Jemaah Menteri hari ini memutuskan untuk menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyegerakan siasatan terhadap kontrak pemerolehan enam kapal tempur pesisir pantai (LCS) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada masa sama berkata Kabinet juga bersetuju supaya Laporan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK), disiarkan kepada umum.

Dalam satu kenyataan hari ini, Perdana Menteri berkata kerajaan memandang serius isu LCS yang sedang disiasat oleh SPRM.

“Perkara ini dibincangkan secara terperinci dalam mesyuarat Jemaah Menteri hari ini. Kabinet memutuskan menggesa SPRM menyegerakan siasatan dan jika terdapat bukti kukuh, Peguam Negara perlu melakukan pendakwaan dan membawa mereka yang bertanggungjawab ke muka pengadilan.

“Saya telah memanggil Peguam Negara tan Sri Idrus Harun dan Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki selepas mesyuarat Jemaah Menteri untuk segera bertindak selaras dengan keputusan mesyuarat,” katanya.

Ismail Sabri berkata Kabinet juga mencadangkan supaya Laporan Pengauditan Forensik Projek LCS yang dijalankan pada 2019 dinyahklasifikasikan.

Namun Perdana Menteri berkata, proses itu perlu mendapat nasihat dan pandangan Peguam Negara dan Ketua Audit Negara terlebih dahulu.

“Keputusan Jemaah Menteri hari ini tidak akan mengganggu proses mobilisasi di bawah Pelan Pemulihan LCS yang diputuskan Kabinet pada 20 April 2022,” katanya.

Ismail Sabri yang juga Naib Presiden UMNO berkata kerajaan komited untuk meneruskan projek LCS atas kepentingan pertahanan negara selaras dengan keperluan TLDM.

“Saya bagi pihak kerajaan memberi jaminan bahawa siasatan berhubung isu ini dijalankan dengan telus dan kerajaan tidak akan melindungi sesiapa pun yang terlibat,” katanya.

6 Ogos lalu, SPRM mengumumkan siasatan terhadap skandal LCS kini sudah pada peringkat akhir dan individu bertanggungjawab akan dibawa ke muka pengadilan.

Azam Baki berkata kertas siasatan sudah dirujuk ke Jabatan Peguam Negara (AGC) dan pengumuman berhubung skandal kapal tersebut akan dibuat pada masa terdekat.

“Siasatan kini di peringkat akhir dan akan umumkan (hasil siasatan) bila sampai masanya, dalam tempoh terdekat.

“Ini kerana kita perlu berbincang dengan AGC dan sebagainya, baharulah kita boleh buat kenyataan (secara rasmi) kerana kenyataan berhubung kes ini adalah sensitif,” katanya.

Projek LCS bernilai RM9.128 bilion dianugerahkan kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) oleh kerajaan yang diperintah Barisan Nasional dan UMNO melalui Kementerian Pertahanan pada 2011, dan mula berkuat kuasa pada 2013.

Berita berkaitan
Aneh apabila pembangkang pula tak mahu PRU awal, kata Rahman Dahlan
September 29, 2022· Politik
Arab Saudi umum Mohammed Salman sebagai PM baharu
September 28, 2022· Dunia
Tak pernah bincang Zahid jadi calon PM, kata Naib Presiden UMNO
September 26, 2022· Politik
Kenapa ramai sangat ikut PM ke New York dan berapa kosnya? soal Salahuddin
September 25, 2022· Politik
Popular
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
September 30, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai: SPRM
September 30, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,007 kes semalam, 5 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
3 jam lalu · Isu semasa
Krisis ekonomi global 2023?
5 jam lalu · Isu semasa
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
16 jam lalu · Isu semasa
Terbitan MGII Lestari kerajaan RM4.5b terlebih langganan 2.38 kali
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
13 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok