Ka Siong kata Chin Tong hipokrit isu kesesakan lalu lintas

June 4, 2022 · Isu semasa

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong hari ini membidas Timbalan Setiausaha Agung DAP, Liew Chin Tong kerana mengkritik kerajaan yang didakwa kurang berusaha dalam menyelesaikan isu kesesakan lalu lintas.

Menggelar Liew sebagai ‘hipokrit’, Ka Siong mempersoalkan tindakan kerajaan Pakatan Harapan (PH) sebelum ini yang menangguhkan beberapa projek pengangkutan awam.

Ini termasuk projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura, Pautan Sistem Transit Rapid (RTS) Johor Bahru-Singapura, dan Projek Landasan Berkembar Elektrik Gemas-Johor Bahru (PLBEGJB).

Ka Siong berkata kerajaan PH turut mengecilkan projek Transit Aliran Ringan 3 (LRT3), yang menyebabkan penangguhan tempoh disiapkan sehingga 2024.

“Sebagai kerajaan ‘antipengangkutan awam, PH telah membatalkan banyak projek pengangkutan awam yang mungkin dapat menyelesaikan kesesakan lalu lintas.

“Sekarang sudah menjadi pembangkang, tidakkah hipokrit Liew (Chin Tong) bertanya bagaimana menyelesaikan kesesakan lalu lintas?,” tulis Ka Siong dalam catatan Facebook hari ini.

Ka Siong berkata Kementerian Pengangkutan sedang berusaha untuk menyelesaikan masalah kesesakan lalu lintas.

Sehingga semalam, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengehadkan kemasukan semua kenderaan berat dengan muatan (BDM) melebihi 7,500 kilogram memasuki jalan raya utama di bandar raya ini dari 6.30 pagi hingga 9.30 pagi dan 4.30 petang hingga 7.30 malam setiap hari.

Hal ini berikutan pemantauan JPJ yang mendapati terdapat pergerakan kenderaan berat memasuki laluan waktu terhad ke pusat bandar raya pada waktu kemuncak iaitu sebelah pagi dan petang yang menyumbang kepada kesesakan lalu lintas serta menjejaskan kelancaran aliran trafik di Lembah Klang.

Mengulas lanjut, Ka Siong berkata beliau telah mengarahkan tenaga kerja JPJ ditambah bagi memantau dan menguatkuasakan ketetapan itu bersama-sama polis bagi memastikan aliran trafik di Lembah Klang lancar.

Beliau juga menekankan tentang keperluan untuk meningkatkan kualiti pengangkutan awam dan mengurangkan kesesakan lalu lintas dalam jangka panjang.

Menurutnya Menteri Kanan Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof juga telah mengumumkan kelulusan tiga projek lebuh raya baharu.

Kementerian Wilayah Persekutuan dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) juga sedang mengkaji pendekatan berbeza untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas, kata Ka Siong.

“Cadangan Liew amat mudah iaitu kerajaan mesti menyokong dan memberi subsidi untuk pengangkutan awam. Kerajaan memperuntukkan RM115 juta untuk pas perjalanan tanpa had My50 dan My100.

“Saya tertanya-tanya berapa banyak lagi kerajaan, yang Liew dakwa hampir muflis, perlu menambah subsidinya?” soal Ka Siong.

Berita berkaitan
Guan Eng menang kes saman terhadap dua akhbar bahasa Cina
July 1, 2022· Isu semasa
Kurangkan subsidi, tapi kerajaan bagi rakyat RM100 dan RM50 saja: Guan Eng
July 1, 2022· Isu semasa
DAP bidas Shafie tak berprinsip kerana mahu kerjasama dengan parti menang
June 30, 2022· Politik
Guan Eng tak minta jam tapi saya yang beri, kata saksi perbicaraan
June 24, 2022· Isu semasa
Popular
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
July 2, 2022
Enjin bot rosak: 10 pemancing, 3 kru selamat
July 2, 2022
Keluarga B40 bertambah, MPN gesa usaha pulih ekonomi dipercepat
July 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
2 jam lalu · Isu semasa
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
8 jam lalu · Isu semasa
Malaysia bukan di planet lain, isu kos sara hidup berlaku seluruh dunia: PM
9 jam lalu · Isu semasa
Bekalan minyak masa peket pulih dalam masa terdekat
10 jam lalu · Isu semasa
Segerakan penubuhan Majlis Pemulihan Negeri bantu rakyat susah
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok