Jumlah kes harian Covid-19 membimbangkan, pematuhan SOP merosot

Sasaran untuk menurunkan kes Covid-19 dalam negara kepada sekurang-kurangnya 500 kes pada Mei mungkin sukar dicapai dan Kementerian Kesihatan (KKM) menyifatkan ia berpunca daripada kemerosotan kepatuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) dikalangan orang ramai.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata kadar nilai kebolehjangkitan (Rt) negara ketika ini adalah 1.06 dan langkah-langkah yang lebih proaktif perlu dilaksanakan bagi mengelak berlaku ombak penularan baharu.

Jelasnya, KKM akan menumpukan langkah pencegahan dan kawalan pelaksanaan SOP yang lebih kemas di Sarawak, Pulau Pinang, Selangor dan Johor memandangkan kenaikan kes yang agak membimbangkan.

Sebelum ini, KKM mengunjurkan kes harian COVID-19 boleh menurun sehingga 500 pada Mei mengikut Rt kurang 1.0.

Malaysia mencatatkan jumlah kes positif COVID-19 harian sebanyak 1,739 kes semalam.

Mengenai situasi COVID-19 di Sarawak, Dr Adham berkata Rt di Sarawak ketika ini ialah 1.08 dan trend yang ditunjukkan membimbangkan.

Daripada 1,739 kes dicatatkan negara semalam, Sarawak melaporkan kes harian baharu sebanyak 443 kes.

Dr Adham berkata berdasarkan pemantauan dan analisis yang dijalankan bagi 2021, didapati trend COVID-19 di Sarawak semakin meningkat bermula pada 9 Januari lepas.

Menurutnya, sebanyak 39 kluster COVID-19 dikesan di Sarawak sejak awal tahun ini melibatkan komuniti berkaitan perhimpunan, aktiviti sosial dan juga rentas daerah.

Dr Adham berkata beliau dan beberapa pegawai kanan KKM akan ke Sarawak hari ini bagi membincangkan mengenai langkah segera yang perlu diambil, keperluan sumber bagi mengekang penularan jangkitan COVID-19, serta tindakan pencegahan dan kawalan bersama kerajaan Sarawak.

Keperluan sumber itu termasuklah sumber manusia, peralatan perubatan, peralatan perlindungan peribadi (PPE), logistik dan keperluan ujian makmal, katanya.

Beliau berkata mobilisasi dan peralatan serta kesiapsiagaan perlu diambil untuk menangani situasi tersebut di Sarawak termasuk penubuhan Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) di beberapa kawasan bandar.

BERITA BERKAIT
POPULAR