Jika tiada PKP 2.0 kes boleh naik 10,000 sehari: KP Kesihatan

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menolak tuduhan sesetengah pihak bahawa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 gagal.

Malah, kata beliau dalam kenyataan hari ini, jika kerajaan tidak melaksanakan PKP 2.0 kes jangkitan Covid-19 boleh mencecah sehingga 10,000 sehari.

“PKP 2.0 tidak gagal. Jika kita tidak buat PKP 2.0, kes boleh mencecah 10,000 kes sehari,” katanya.

Beliau berkata, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjangkakan kes akan menurun bulan ini, tetapi selepas kelonggaran kepada banyak sektor ekonomi, kes kembali meningkat.

“KKM jangka kes menurun pada Mei, namun selepas kelonggaran kepada banyak sektor ekonomi dan sosial dan kelesuan pandemik, kes kembali meningkat. Awal Mei, kes kembali 3,000 sehari,” katanya.

Sebelum ini, beberapa pihak terutama pemimpin politik pembangkang dan sekutu mereka menyalahkan kerajaan dan menyifatkan PKP 2.0 sebagai gagal mencapai matlamat mengekang penularan Covid-19.

Antara yang mempertikaikan PKP 2.0 ialah Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Sebelum ini, Zahid berkata, ironinya, kes harian tertinggi ini direkodkan selepas 17 hari pelaksanaan PKP 2.0 dan juga pelaksanaan Proklamasi Darurat.

Pada 30 Januari lalu, ketika mengulas rekod jangkitan tertinggi pada 29 Januari iaitu sebanyak 5,725 kes, Zahid mempersoalkan adakah pelaksanaan PKP 2.0 ketika ini gagal mencapai matlamatnya.

Najib pula hari ini menyifatkan PKP 2.0 gagal sehingga memaksa kerajaan melaksanakan PKP 3.0 dalam masa singkat.

“Jika PKP 2.0 dibuat dengan betul-betul ketika itu, saya yakin PKP 3.0 dan larangan masa Raya ini tidak akan wujud,” kata Najib hari ini.

Kedua-dua pemimpin UMNO itu dilihat berterusan menyerang kerajaan dengan menyalahkan pelaksanaan PKP 2.0 yang dikatakan ‘separuh masak’.

BERITA BERKAIT
POPULAR