Jho Low ‘tangan ghaib’ dalam operasi 1MDB, beritahu saksi kes Najib

Seorang bekas pegawai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) memberitahu perbicaraan penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang haram Datuk Seri Najib Razak, bahawa ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho, atau Jho Low, adalah “tangan tersembunyi” dalam syarikat itu.

Bekas Ketua Pegawai Kewangan (CFO) 1MDB Azmi Tahir berkata beliau diberitahu tentang peranan Jho Low yang dikatakan dalam 1MDB apabila beliau dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Hazem Abdul Rahman bertemu bekas Pengarah Bukan Eksekutif 1MDB, Tan Sri Ismee Ismail.

“Ismee berkata terdapat ‘tangan tersembunyi’ dalam semua syarikat, dan dalam 1MDB, ia adalah Jho Low,” katanya menjawab soalan balas peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Shafee telah mengajukan beberapa siri soalan kepada Azmi tentang menerima arahan daripada ahli perniagaan Pulau Pinang itu ketika beliau berada dalam 1MDB. Azmi adalah CFO dari 2012 hingga 2017, memetik laporan FMT.

Shafee: Adakah anda membawa perkara itu kepada perdana menteri (Najib) secara langsung untuk menjelaskan sama ada anda perlu menerima arahan Jho Low?

Azmi: Tidak. Saya fikir ia tidak sesuai.

Azmi menjelaskan kepada Mahkamah Tinggi bahawa terdapat keperluan untuk “mengamalkan adab” dalam berurusan dengan individu seperti pengarah 1MDB.

“Ini adalah ‘orang kanan’ (pengarah 1MDB). Apa lagi perdana menteri?” katanya.

Sebelum ini, Hazem memberi keterangan bahawa ia adalah “peraturan yang tidak dinyatakan” dalam 1MDB bahawa nama Jho Low tidak boleh disebut dalam mana-mana dokumen syarikat.

Shafee bertanya kepada Azmi sama ada dia, Hazem dan Vincent Koh – bekas pegawai pelaburan 1MDB – telah pergi menonton perlawanan separuh akhir Piala Dunia Brazil 2014 dengan Jho Low.

“Anda dalam perjalanan dengan jet peribadi Jho Low,” kata Shafee.

“Saya tidak bersetuju,” jawab Azmi.

Peguam itu kemudian meminta Azmi mengemukakan pasportnya supaya pihak pembelaan dapat mengesahkan sama ada dia telah pergi ke Brazil.

“Jika saya ada pasport bersama saya, saya akan tunjukkan,” jawab Azmi.

Shafee, yang kesal dengan jawapan Azmi, bertanya mengapa dia teragak-agak untuk mendedahkan keberadaannya.

Azmi berkata beliau pernah menaiki jet peribadi tetapi perjalanan itu tidak melibatkan Low.

“Rakan saya telah meminta saya datang ke Singapura,” katanya.

Shafee bertanya siapa kawan ini tetapi Azmi enggan mendedahkan namanya.

Hakim perbicaraan Collin Lawrence Sequerah kemudian mengingatkan Azmi bahawa dia perlu menjawab soalan Shafee.

“Jika anda enggan menjawab, anda perlu menyatakan alasan anda,” kata Sequerah.

Azmi menjawab: “Saya tidak mahu nama itu keluar dalam berita. Kes ini sudah berprofil tinggi.”

Shafee kemudian berkata beliau akan meneruskan isu berhubung pasport itu apabila Azmi tampil lagi di mahkamah selepas cuti Aidilfitri ini.

Azmi memberikan keterangan terhadap Najib, 68, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya mendapatkan suapan berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

BERITA BERKAIT
POPULAR