Jho Low beritahu RM5j dari akaun Najib pindah kepada UMNO: Saksi

February 8, 2023 · Isu semasa

Peguam Datuk Seri Najib Razak hari ini melemparkan tuduhan peribadi di mahkamah terhadap bekas Pengurus Perhubungan AmBank Joanna Yu, dengan mencadangkan bahawa dia mempunyai hubungan rapat yang tidak wajar dengan Low Taek Jho – individu yang kerap memastikan wang dimasukkan ke dalam akaun Najib untuk mengelakkan ceknya daripada ‘ditendang’.

Tetapi Yu tidak bersetuju dengan tuduhan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, sambil menegaskan bahawa pertemuannya di pangsapuri Jho Low pada masa lalu adalah semata-mata atas sebab kerja dan sentiasa ada individu lain yang hadir.

Yu ialah saksi pendakwaan ke-41 yang memberi keterangan terhadap Najib dalam perbicaraan kes lebih RM2.28 bilion yang diselewengkan daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB), dengan dana tersebut didakwa telah memasuki akaun peribadi Najib di AmBank.

Muhammad Shafee memetik mesej teks BlackBerry Messenger (BBM) antara Low dan Yu pada 21 Ogos 2014, mendakwa bahawa perbualan mereka adalah sekitar jam 1 pagi dan didakwa disambung semula pada 5.32 pagi keesokan harinya, dan dengan mesej lanjut bertukar kira-kira jam 7 pagi, 9 pagi dan 11 pagi.

Shafee menyifatkan perbualan BBM itu berlaku “hampir sepanjang hari – dari perbualan lewat tengah malam yang anda lakukan pada jam 1 pagi”, dan mengatakan ianya tidak sesuai.

“Kamu sanggup buat macam ni, kamu kata kamu tidak dibayar oleh Jho, kamu bukan seorang yang rasuah. Saya harap saya mempunyai seorang jurubank yang akan berjaga sepanjang malam untuk mengambil arahan saya. Anda berada di sana pada jam 1 pagi, tidak tidur, awal pagi, 5 pagi masih bersama Jho Low,” kata Shafee.

Tetapi Yu menegaskan bahawa mesej teks BBM yang masuk pada jam 5 pagi semuanya adalah daripada Low dan jawapannya hanya selepas jam 7 pagi, sambil beliau menolak cadangan Shafee bahawa adalah “ganjil” baginya untuk membalas sekitar jam 1 pagi dengan menyatakan bahawa dia telah balasnya sebelum dia tidur.

Shafee berkata: “Saya memberitahu anda, hubungan anda sangat rapat sehingga dia boleh mengambil kebebasan anda. Saya tidak akan berani menghubungi jurubank saya, tidak kira betapa mudanya dia, pada jam itu.”

Yu menjelaskan bahawa Jho Low telah menghantar pesanan ringkas untuk menyatakan cek sebanyak RM5 juta kepada UMNO telah dikeluarkan daripada akaun Najib dan untuk memastikan terdapat dana yang mencukupi untuk memastikan cek itu boleh digunakan, sambil menyatakan bahawa beliau telah menjawab ketika itu kerana ia melibatkan akaun perdana menteri.

Shafee kemudian berkata: “Saya menyatakan kepada anda semua ini menunjukkan bukti hubungan rapat anda yang tidak sesuai dengan Jho Low. Saya menggunakan perkataan ‘tidak sesuai’ dengan cara yang dikira. Saya serahkan kepada awak.”

Yu bagaimanapun tidak bersetuju.

Perbualan BBM pada 21 Ogos 2014 bermula pada jam 12.41 pagi dengan mesej Jho Low memberitahu mengenai jangkaan cek RM5 juta kepada UMNO daripada akaun Najib dan dengan Yu membalas kira-kira jam 1.06 pagi, dengan balasan seterusnya Low masuk pada jam 5.32 pagi dan ditutup hingga 7.30 pagi, sebelum Yu membalas kemudiannya.

Keseluruhan perbualan pada hari tersebut tamat sekitar jam 11.30 pagi hari yang sama.

Kemudian apabila diminta oleh Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib untuk menjelaskan perbualan BBM, Yu memberitahu bahawa Jho Low telah memaklumkan kepadanya kira-kira jam 12 tengah malam bahawa terdapat cek RM5 juta kepada UMNO dan untuk mengatur dana yang mencukupi.

Yu juga menyatakan bahawa dia mungkin membaca mesej itu pada 1 pagi, sambil menjawab bahawa dia akan memastikan dana mencukupi bagi cek RM5 juta itu dan bertanya dari akaun mana itu disebabkan terdapat dua akaun.

Akram: Perbualan adalah mengenai wang yang akan dibayar kepada UMNO. Untuk kepentingan siapa, adakah ini untuk kepentingan Jho Low atau siapa?

Yu: UMNO.

Akram: Anda boleh mengesahkan perbualan anda lewat malam itu bukan untuk kepentingan Jho Low dan anda, tetapi untuk UMNO?

Yu: Ya, untuk memastikan cek tidak melantun.

Perbicaraan bersambung petang ini.

Berita berkaitan
Kalah tiga pilihan raya, Asyraf dilantik jadi Setiausaha Agung UMNO baharu
21 jam lalu· Politik
PMX pertahan cadangan cagar akaun KWSP, tiada risiko besar
March 21, 2023· Isu semasa
Mahkamah benar pasport diserah kepada Rosmah buat sementara
March 21, 2023· Isu semasa
Isu ziarah gereja: Polis akan panggil Hannah Yeoh untuk dirakam keterangan
March 20, 2023· Isu semasa
Popular
Selama tiga minggu berturut-turut pelabur asing lari dari Malaysia
March 20, 2023
Ringgit lebih rendah berbanding baht Thailand, rupiah Indonesia
March 16, 2023
Wan Saiful pertimbang representasi tuduhan rasuah kepada AGC
March 22, 2023
Mayat wanita dalam kereta hanyut semasa banjir ditemui di Mersing
March 7, 2023
Lagi Isu semasa terkini
AGC tak tahu jika Rohana pulangkan AS$10 juta terkait 1MDB
47 minit lalu · Isu semasa
Rakyat makin hilang suara bawah kerajaan PH-BN: Wan Saiful
1 jam lalu · Isu semasa
Hakim baharu ketuai kes Rosmah
1 jam lalu · Isu semasa
Muhyiddin ucap selamat berpuasa
19 jam lalu · Isu semasa
Umat Islam mula puasa esok
19 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Laporan polis premis mahu anjur pesta kepondanan, LGBT
24 jam lalu
[VIDEO] Bersatu persoal penjelasan Anwar isu kuasa pelepasan cukai
March 22, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok