Jemaah haji Malaysia bersiap laksana wukuf

July 2, 2022 · Isu semasa

Berbaki tujuh hari lagi sebelum Hari Wukuf dan bergerak ke Arafah pada Khamis, jemaah haji Malaysia mula melakukan pelbagai persediaan kerohanian.

Sesetengah jemaah melakukan ulang kaji tentang rukun dan wajib haji bersama rakan sebilik, menghadiri ceramah agama di maktab (penginapan) masing-masing dan ada yang berjumpa sendiri dengan petugas Lembaga Tabung Haji (TH).

Pengarah Operasi Bimbingan TH Ustaz Tengku Aziz Raja Abdullah berkata beliau sentiasa menasihatkan jemaah Malaysia agar menjaga kesihatan dan memperbanyakkan aktiviti ibadah ketika berada di Arafah, Muzdalifah dan Mina.

“Beberapa hari lagi, jemaah akan berangkat ke Arafah untuk laksana rukun haji iaitu wukuf…kemudian melaksanakan wajib haji dengan bermalam di Muzdalifah, seterusnya bergerak ke Mina untuk melakukan lontaran Jamrah Kubra serta bermalam di Mina.

“Untuk persiapan berangkat ke Arafah dari segi kerohanian saya tekankan supaya jemaah haji perbanyakkan doa kepada Allah, mengharapkan supaya Allah ampunkan dosa dan mempermudahkan perjalanan ibadah mereka,” katanya selepas mengadakan ceramah agama di bangunan penginapan dan ibu pejabat TH di Abraj Al Janadriah, di sini.

Selain itu beliau turut menyarankan jemaah haji agar melaksanakan ibadah di surau yang disediakan TH atau di bilik penginapan masing-masing ekoran keadaan cuaca panas bagi merehatkan diri sebelum tiba hari kemuncak.

Sementara itu, rata-rata jemaah yang ditemui pemberita melahirkan keterujaan untuk melaksanakan ibadah Rukun Islam Kelima itu dan berharap pergerakan mereka dipermudahkan.

Noorhisyam Yaakob, 43 berkata sejak tiba di Tanah Suci bersama isteri pada 18 Jun lepas, perasaannya sentiasa bercampur baur apatah lagi setelah dimaklum haji tahun ini adalah Haji Akbar, yang mempunyai kelebihan tersendiri.

“Perasaan ini sangat luluh…sejak dapat panggilan haji, hati ini sebak berbaur gembira. Jejak sahaja Madinah berasa syukur tak terhingga apatah lagi kami ini panggilan saat akhir.

Tak tergambar perasaan ini. Pada Hari Wukuf kelak, saya hanya mengharapkan reda Allah…diberi pengampunan,” katanya yang turut mengikuti program ceramah anjuran TH dari semasa ke semasa.

Selain itu, Mohd Khairul Hisham Mohd Daud, 42, berkata sebelum tiba Hari Wukuf, masih banyak yang beliau perlu tambah baik, apatah lagi baharu pertama kali melakukan ibadah itu.

“Ibu saya meninggal dunia ketika usianya 37 tahun dan masih muda…saya masih dibangku sekolah ketika itu. Tidak sampai hajat ibu nak ke Tanah Suci. Saya datang ke sini memang nak berdoa apa yang terbaik untuk ibu saya,” katanya yang kerap mengadakan perbincangan tentang hal ehwal agama dengan jemaah lain.

Seorang lagi jemaah Malaysia, Ahmad Safwan, 30, berkata beliau sentiasa menjaga kesihatan fizikal dan mental serta menghadiri banyak majlis ilmu berkaitan rukun dan wajib haji agar dapat melaksanakannya dengan baik.

Hasratnya, apabila tiba Hari Wukuf kelak, ia akan dimanfaatkan dengan berdoa untuk mendapatkan pengampunan dan keredaan, bukan sahaja untuk dirinya dan keluarga tetapi juga kepada rakan serta umat Islam yang lain. – Bernama

Berita berkaitan
Skor indeks rasuah merosot, TI-M beri bimbang Malaysia menuju ke ‘arah salah’
January 31, 2023· Isu semasa
MITI jumpa wakil AstraZeneca bincang perluaskan operasi di Malaysia
January 20, 2023· Isu semasa
Muhyiddin terima kunjungan Menteri Luar Singapura
January 16, 2023· Isu semasa
Malaysia layak ke separuh akhir selepas benam Singapuran 4-1
January 3, 2023· Isu semasa
Popular
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
February 5, 2023
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
February 5, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Lagi Isu semasa terkini
580 mangsa banjir di 3 negeri pindah ke tujuh PPS hingga malam ini
8 jam lalu · Isu semasa
Sayur pula naik harga, kerajaan PH-BN gagal selesai masalah rakyat
9 jam lalu · Isu semasa
‘Kumpulan tuntut, serang Sabah bukan waris sah Sultan Sulu’
9 jam lalu · Isu semasa
Kanser serviks kerap serang wanita muda
17 jam lalu · Isu semasa
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
February 4, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok