Jawatankuasa Tamat Darurat mohon kali kedua mengadap Agong

Selepas tidak dilayan permohonan untuk mengadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sebelum ini, Jawatankuasa Tamat Darurat masih berdegil dan memohon kali kedua kepada pihak Istana Negara untuk menyerah petisyen dan rayuan mereka.

Pengerusinya, Khalid Samad berkata surat permohonan pertama dihantar pada 26 Mac lalu bagaimanapun tidak menerima maklum balas dari pihak Istana Negara yang tidak memberi perkenan untuk mengadap bagi menyerahkan petisyen dan rayuan mereka.

“Untuk pengetahuan semua, saya dan Jawatankuasa Tamat Darurat telah menghantar surat kepada Istana Negara pada 26 Mac 2021 untuk memohon perkenan Baginda bagi menyerahkan rayuan itu.

“Ketika itu kami memohon tarikh 9 April 2021 atau lain-lain tarikh yang sesuai untuk menghadap Yang Dipertuan Agong bagi menyerahkan petisyen dan rayuan itu.

“Namun sehingga kini, kami belum mendapat sebarang maklum balas dari pihak Istana Negara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Khalid berkata ekoran tidak menerima maklum balas tersebut, mereka akan ke Istana Negara sekali lagi pada 20 April ini untuk menyerahkan surat permohonan kepada pihak Istana.

“Sehubungan itu, kami akan ke Istana Negara sekali lagi pada 20 April 2021 bagi menghantar surat permohonan untuk memohon menghadap buat kali kedua,” katanya.

Kali ini, Khalid juga menjemput bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Pengerusi Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden AMANAH Haji Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng untuk bersama-sama ke Istana Negara.

Kumpulan tersebut ingin menyerah petisyen dan rayuan untuk mendesak Agong supaya menamatkan darurat atas alasan ia merosakkan ekonomi dan tidak diperlukan untuk melawan Covid-19.

Pada 12 Jan lalu, Sultan Abdullah berkenan mengisytiharkan Darurat sehingga 1 Ogos depan atau satu tarikh lebih awal sebagai langkah proaktif untuk membendung gelaja wabak Covid-19.

Baginda juga semasa perutusan sempena bulan Ramadan baru-baru ini juga menggesa supaya semua pihak berhenti berpolitik dan memberi fokus untuk membantu rakyat yang terkesan akibat pandemik yang melanda negara.

BERITA BERKAIT
POPULAR