Jawatankuasa Pilihan Khas bermesyuarat minggu depan bincang isu bos SPRM

Satu mesyuarat akan diadakan Jawatankuasa Pilihan Khas Bagi Agensi-Agensi Bawah Jabatan Perdana Menteri bagi meneliti kontroversi yang menjadi modal blok pembangkang menyerang Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki.

Mesyuarat tersebut dipanggil menerusi satu satu pekeliling bertarikh 11 Januari 2022 (hari ini) kepada sembilan Ahli Parlimen (MP) yang menganggotai jawatankuasa itu, memaklumkan mesyuarat berkenaan akan diadakan pada Rabu depan jam 2 petang.

Dalam pekeliling tersebut, Setiausaha Dewan Rakyat Dr Nizam Mydin Bacha Mydin memaklumkan mesyuarat pertama jawatankuasa berkenaan bagi 2022 akan berlangsung di Bilik Jawatankuasa 2, Aras 2, Bangunan Blok Utama Parlimen.

“Mesyuarat ini bertujuan membincangkan isu pemilikan saham syarikat oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM,” katanya dalam pekeliling itu yang mula diterima ahli jawatankuasa berkenaan hari ini.

Nizam Mydin dalam pekeliling itu turut meminta semua ahli jawatankuasa berkenaan untuk menjalani ujian kendiri Covid-19 menggunakan kaedah RTK Ag Saliva di Klinik Parlimen pada 19 Januari sebelum menghadiri mesyuarat.

“Ahli-ahli Yang Berhormat juga dikehendaki mematuhi prosedur operasi standard (SOP) oleh Parlimen Malaysia ketika berada di Kompleks Parlimen,” katanya.

Surat pekeliling jemputan mesyuarat itu dimuat naik oleh MP Kota Kinabalu daripada DAP, Chan Foong Hin, dalam Facebook.

Jawatankuasa Pilihan Khas Bagi Agensi-Agensi Bawah Jabatan Perdana Menteri dipengerusikan oleh MP Kuala Krai, Abdul Latiff Abdul Rahman.

Selain Foong Hin, ia turut dianggotai MP Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman (UMNO); MP Parit, Datuk Mohd Nizar Zakaria (UMNO); MP Baram, Anyi Ngau (Gabungan Parti Sarawk); dan MP Setiu, Shaharizukirnain Abd Kadir (PAS).

Seterusnya, MP Selayang, William Leong Jee Keen (PKR); MP Kota Melaka, Khoo Poay Tiong (DAP); dan MP Sepanggar, Datuk Mohd Azis Jamman (Warisan).

BERITA BERKAIT
POPULAR