Jangan sembunyikan kes buli

Seorang netizen di Facebook yang mendakwa sebagai mangsa buli, menceritakan nasibnya yang menyamai nasib si ‘adik berbaju merah’, mangsa buli di sebuah sekolah berasrama penuh di Perak.

Dalam perkongsiannya, dia berkata, di asrama ini banyak ‘anak-anak iblis’.

“Aku sedih tengok nasib budak baju merah yang viral tu, dia senasib dengan aku. Tapi aku bukan kena pukul dengan basuh baju, ada sehari tu pembuli lilit kemaluan aku dengan benang dan mereka ikat kat kipas.

“Tangan dua-dua kena ikat. Berpusing aku lari, sampai satu tahap mereka buka kipas level 3 aku kena lari laju-laju, bila aku penat nak lari habis putus benang tu. Luka kulit bawah aku,” ceritanya.

Ceritanya, dia ingat ada tiga orang yang membulinya itu sampai ke hari ini.

“Aku takkan maafkan korang sampai hari kebangkitan, kat dunia mungkin kau lepas tapi tunggu kat akhirat. Mana-mana mak bapak yang hantar anak-anak kat asrama tu selalu la call tanya khabar anak, kadang mereka ni takut nak bagitau,” katanya.

Keadaan ini menimbulkan persoalan mengenai mengapa kejadian ini tidak pernah selesai? Ini kerana, pada setiap tahun, pasti ada kes-kes baharu yang berlaku sehingga ada yang membawa kematian.

Pakar Psikologi, Universiti SEGi, Profesor Datin Dr. Mariani Md. Nor berkata, beliau tidak menolak kemungkinan ia berlaku disebabkan pengaruh budaya orientasi di sekolah atau institusi pengajian tinggi yang diamalkan oleh pelajar.

“Aktiviti orientasi tidak salah. Apa yang menjadi kesalahan adalah ada pelajar yang melaksanakannya secara bersendiri tanpa pengawasan guru atau warden, sekali gus menyebabkan mereka melakukan perbuatan yang mencederakan mangsa buli.

“Mereka mengherdik pelajar junior bagi memastikan para pelajar itu menghormati kumpulan senior selain mahu me­nunjukkan ‘kuasa’ atau ‘kekuatan’ masing-masing,” ujarnya.

Menurut Mariani, terdapat beberapa pihak yang menganggap buli sebagai amalan biasa yang dilakukan untuk mendewasakan atau menjadikan seseorang pelajar berjiwa kental.

“Ini yang menjadi masalah kerana banyak kes buli disembunyikan kerana ia dianggap bukan satu kejadian buli atau lebih buruk lagi, ada pihak-pihak yang mahu menjaga nama baik institusi terlibat,” tambahnya.

Menurut data Kementerian Kesihatan pada 2019, satu dalam enam remaja merupakan mang­sa kes buli dengan banyak kes berlaku dalam kalangan remaja tingkatan satu dan kemudiannya akan berkurangan apabila usia mereka meningkat.

Ini menunjukkan bahawa kes buli bagaikan satu kitaran yang mana ada mangsa buli dibuli di­sebabkan alasan yang tertentu.

Apabila mangsa semakin meningkat usia, mereka berkemungkinan membuli pula pelajar yang lain kerana mahu membalas dendam.

Ini diburukkan lagi de­ngan sikap ibu bapa yang tidak mengambil peduli mengenai hal anak-anak atau menunjukkan contoh yang tidak baik di rumah dengan mengasari serta memukul anak sehingga menyebabkan anak memberontak.

“Justeru, ibu bapa perlu menjadi contoh yang baik dengan menunjukkan keperibadian yang baik agar anak-anak tidak membesar menjadi individu yang suka memberontak dan melepaskan kemarahan terhadap orang lain,” kata Mariani.

BERITA BERKAIT
POPULAR