‘Jangan keliru, kita masih di Fasa Pertama Pelan Pemulihan Negara’

June 30, 2021 · Isu semasa

Tiga indikator nilai ambang utama dalam Fasa Pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN) belum tercapai, kata Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Sambil mengingatkan orang ramai supaya tidak keliru, beliau berkata peralihan fasa dalam PPN tidak bergantung kepada satu-satu tarikh dan negara sekarang ini masih pada Fasa Pertama PPN.

Tiga indikator adalah keadaan penularan Covid-19 dalam komuniti berdasarkan bilangan kes jangkitan harian, keupayaan sistem kesihatan awam berdasarkan kadar penggunaan katil di wad unit rawatan rapi (ICU) dan tahap populasi yang dilindungi berdasarkan peratusan yang lengkap menerima dua dos suntikan vaksin.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin sebelum ini memaklumkan peralihan daripada fasa pertama kepada fasa kedua dibuat selepas purata kes harian Covid-19 turun di bawah 4,000 kes, sistem kesihatan awam tidak lagi berada pada peringkat kritikal dan 10 peratus populasi sudah menerima dua dos suntikan vaksin.

“Masih ramai keliru dan menganggap kita telah beralih ke fasa dua. Perlu ditegaskan bahawa kita masih berada dalam fasa satu. Peralihan fasa dalam PPN tidak bergantung kepada satu-satu tarikh. Jika kita sudah mencapai tiga nilai ambang dalam tempoh singkat, maka peralihan fasa seterusnya akan dilaksanakan secepat mungkin.

“Justeru, saya berharap kita bersama-sama mematuhi prosedur operasi standard (SOP) bagi melandaikan lengkuk kes Covid-19, sekali gus membolehkan ketiga-tiga indikator itu dicapai dalam masa terdekat,” kata Ismail Sabri dalam kenyataan hari ini.

Pada masa sama beliau berkata, 600 individu ditahan semalam atas kesalahan ingkar prosedur operasi standard (SOP), dengan 592 individu dikompaun manakala lapan lagi direman.

“Antara kesalahan direkodkan ialah individu gagal merekod butiran diri/daftar masuk premis, sebanyak 136, tiada penjarakan fizikal (125), Rentas negeri/daerah tanpa kebenaran/makan/minum di premis (104), tidak memakai pelitup muka (96), tidak patuh arahan kawalan pergerakan (70), membawa penumpang berlebihan (30), premis gagal patuhi arahan (12) dan lain-lain, 27,” katanya.

Mengenai pemantauan dan penguatkuasaan SOP di sektor perkilangan dan premis perniagaan semalam, beliau berkata hanya satu premis diarahkan tutup kerana didapati melanggar arahan kerajaan dan SOP daripada 1,867 pemeriksaan dijalankan ke atas kilang dan 11,316 premis perniagaan.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
PRU15: Tiada laluan khas pengundi positif Covid-19 di pusat undi
November 16, 2022· Isu semasa
KJ, Dr Noor Hisham disaman isu vaksin Covid-19
November 16, 2022· Isu semasa
Covid-19 : Pengundi positif dilarang naik Grab, bas keluar undi
November 15, 2022· Isu semasa
5 mangsa banjir positif Covid-19 di Kelantan
November 14, 2022· Isu semasa
Popular
Lantikan Zahid sebagai TPM bukti kerajaan baharu bersih
December 2, 2022
Pelajar Kafa duduki ujian dalam banjir
December 2, 2022
Hilang duit dalam akaun: Salah bank atau pengguna?
September 2, 2022
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
December 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Lantikan Zahid sebagai TPM bukti kerajaan baharu bersih
2 jam lalu · Isu semasa
Pelajar Kafa duduki ujian dalam banjir
3 jam lalu · Isu semasa
2,375 kes baharu, 11 kematian
9 jam lalu · Isu semasa
MetMalaysia keluar amaran hujan berterusan di Kelantan, Terengganu hingga Sabtu
17 jam lalu · Isu semasa
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Khairil Nizam di ceramah PRK Tioman
17 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Kamal di ceramah PRK Tioman
17 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok