Jangan abaikan simptom biasa Covid-19

Bermula 21 Oktober lalu, penerima vaksin Coronavac yang lengkap divaksinasi sekurang-kurang selepas tiga bulan, perlu diberikan dos penggalak daripada jenis berbeza (heterolog) iaitu vaksin Comirnaty.

Tujuan utama pemberian dos penggalak adalah untuk memastikan perlindungan yang optimum dapat dicapai terhadap jangkitan SARS-CoV-2.

Ini berikutan saranan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang menyatakan berlaku kemerosotan dalam gerak balas imun selepas satu tempoh tertentu selepas pengambilan vaksin.

Pun begitu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengingatkan rakyat untuk tidak mengambil mudah serta merasa selesa dengan keberkesanan pengekangan jangkitan Covid-19 yang dicapai setakat ini.

Pakar Perubatan Am dan Nefrologi Pantai Hospital Penang, Dr. Darren Lee, koronavirus ialah keluarga besar virus yang menyebabkan penyakit daripada selesema biasa kepada penyakit yang lebih berbahaya seperti sindrom pernafasan akut teruk (Sars) dan pernafasan Timur Tengah (Mers-CoV).

“Doktor akan menilai pesakit berdasarkan sejarah, gejala klinikal dan tanda-tanda daripada ujian. Jika sesiapa yang mempunyai tanda-tanda dan telah bercuti atau tinggal di negara-negara yang terjejas (termasuklah Malaysia) atau mempunyai kontak yang rapat dengan kes yang disahkan Covid-19 dalam 14 hari yang lalu, siasatan boleh dilakukan untuk mengesan jangkitan.

“Ujian dipanggil Reverse transcriptase-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) dilakukan bagi sampel yang diperolehi daripada saluran pernafasan atas (kawasan nasofarinks dan oropharyngeal) atau lebih rendah saluran pernafasan (kahak, aspirasi atau lavage bronchoalveolar). Doktor anda juga mungkin membuat ujian

X-ray atau imbasan computed tomografi (CT) untuk memeriksa paru-paru anda,” jelasnya.

Mengulas tentang gejala Covid-19, beliau memberitahu, gejala biasanya bermula beberapa hari selepas seseorang dijangkiti virus. Tetapi pada sesetengah orang ia boleh mengambil masa lebih lama untuk gejala muncul.

Gejala-gejala boleh termasuk demam, batuk (berterusan dan biasanya kering), sakit tekak, keletihan, otot atau sakit sendi dan kesukaran bernafas. Muntah-muntah dan cirit-birit boleh berlaku tetapi kurang biasa.

Kebanyakan orang mempunyai gejala ringan. Tetapi pada orang yang lebih tua atau mempunyai masalah kesihatan yang lain, COVID-19 boleh membawa kepada masalah yang serius seperti radang paru-paru, tidak mendapat oksigen yang mencukupi, atau kematian walaupun.

Sesetengah orang mempunyai risiko yang tinggi untuk dijangkiti wabak ini, seperti seseorang yang mempunyai masalah kesihatan serius adalah perlu berjaga-jaga dan mengambil langkah pencegahan dengan pantas.

Golongan yang berisiko tinggi termasuklah warga emas, sesiapa yang mengalami masalah kesihatan dalaman, atau masalah berkaitan jantung, paru-paru, diabetes, masalah buah pinggang atau kanser dan wanita mengandung.

“Saya nasihatkan orang ramai terus melakukan Langkah pencegahan supaya tidak merebak. Untuk individu yang tidak mempunyai gejala pernafasan, mereka perlu duduk di rumah untuk elakkan sebarang jangkitan luar. Selain itu, jarakkan diri sekurangkurangnya satu meter (penjarakan sosial) daripada individu yang mempunyai gejala demam, batuk dan bersin,” jelasnya.

Tidak ketinggalan, anda perlu kerap basuh tangan dengan sabun dan air (sekurang-kurangnya 20 saat setiap basuhan) atau hand sanitizer, terutamanya sebelum makan, menyediakan makanan atau selepas ke tandas. Kemudian, elak menyentuh mata, hidung dan mulut dengan tangan yang tidak dicuci. Pakai penutup mulut dan hidung (mask) jika kunjungi tempat tumpuan ramai dan pastikan anda menjaga kebersihan diri sepanjang masa.

Tambah beliau, peranan ibu bapa sangat penting dalam mengawal pergerakan keluarga semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Semasa anda di bawah pengawasan dan pemantauan di rumah, pastikan anda sentiasa boleh dihubungi dan berada di rumah, hadkan pelawat dan senaraikan semua pelawat yang menziarahi anda, elakkan perkongsian peralatan makanan dan penjagaan diri dan buka tingkap untuk pengudaraan rumah yang baik,” katanya.

Sementara itu, sekiranya ada dalam kalangan keluarga mengalami gejala Covid-19 terutamanya jika berhubung rapat dengan pesakit positif atau pernah pergi ke negara yang mengalami wabak, dapatkan bantuan perubatan segera.

Dr. Darren turut menasihatkan agar orang awam memberikan kerjasama dengan memberikan maklumat yang sahih dan tidak menipu dalam memberikan keterangan kesihatan. Ini kerana, keterangan yang tidak benar atau tidak jelas akan menyebabkan jangkitan dan kontak secara terus kepada petugas-petugas kesihatan yang berdekatan dengan pesakit.

BERITA BERKAIT
POPULAR