JanaNiaga dijangka dapat dana tambahan RM1.2 bilion bantu PKS

Kerajaan menjangkakan peruntukan bantuan kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menerusi platform pembayaran digital rantaian bekalan nasional, JanaNiaga, meningkat RM1.2 bilion.

Peningkatan peruntukan itu dijangka setelah lebih banyak institusi kewangan akan menyertai JanaNiaga secara berfasa, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Beliau berkata pembiayaan melalui platform JanaNiaga itu juga dijangka mampu menyumbang kepada RM4.8 bilion kecairan tunai PKS.

Katanya EXIM Bank yang ketika ini menerajui JanaNiaga menyediakan peruntukan berjumlah RM300 juta untuk menggerakkan platform itu bagi memastikan PKS terjejas susulan penularan wabak Covid-19, segera dibantu.

“Platform seperti ini memberi faedah besar kepada ekosistem dan diguna pakai secara luas oleh semua ekonomi luar negara. Dengan purata tempoh invois selama 90 hari, jumlah ini bakal menyumbang kepada RM4.8 bilion setahun kepada kecairan tunai PKS.

“Platform JanaNiaga berterajukan pembiayaan invois daripada pembekal syarikat berkaitan kerajaan (GLC) melalui portal digital.

Dengan sokongan GLC, pembekal PKS ini akan menikmati kadar pembiayaan serendah 3.5 peratus untuk margin pembiayaan sebanyak 100 peratus, jauh lebih rendah daripada kadar pembiayaan pada kadar biasa,” katanya melancarkan JanaNiaga secara dalam talian, pagi ini.

Tengkul Zafrul berkata, dengan permohonan menerusi dalam talian, membolehkan kelulusan dibuat dalam tempoh 24 jam.

Katanya, pada peringkat awal ini, JanaNiaga akan dilaksanakan dengan kerjasama Petronas dan Telekom Malaysia (TM).

Beliau berkata, kerajaan perlu mengambil langkah untuk menyokong PKS bagi melindungi pekerjaan dan memastikan sektor itu terus menyumbang kepada ekonomi negara selain menjamin sektor pekerjaan.

BERITA BERKAIT
POPULAR