Jaga sama sensitiviti agama, tegur Annuar kepada syarikat televisyen

Syarikat televisyen tempatan diberi amaran supaya menjaga sensitiviti agama dan rakyat di negara ini, tegas Kementerian Komunikasi dan Multimedia

Menterinya, Tan Sri Annuar Musa berkata tindakan boleh diambil sekiranya terdapat syarikat televisyen yang melanggar garis panduan yang ditetapkan kementerian, ia susulan ‘babak panas’ dalam sebuah drama Melayu dilihat sebagai melampaui batasan.

“Di bawah peraturan sekarang, kerajaan memberi kuasa penapisan bagi konten drama di peringkat stesen televisyen, yang mana mereka dikehendaki membuat pengawalan sendiri.

“Sekiranya kita mendapati stesen televisyen tidak menjaga garis panduan tertentu, terutama menyentuh hal agama, budaya, adat resam dan sebagainya, maka saya akan menyemak semula kemudahan itu dan kita akan menarik balik,” katanya dipetik laporan media hari ini.

Beliau terdahulu menyampaikan sumbangan kepada pelajar Tingkatan Enam dari Parlimen Ketereh, sempena program ‘Back To School’.

Annuar berkata, kemudahan yang disediakan kerajaan di bawah kendalian Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) perlu dipatuhi syarikat televisyen dan tidak memandang ringan peraturan tersebut.

“Kita memberikan kemudahan atas kepercayaan, semua stesen televisyen yang bekerjasama dengan syarikat swasta untuk membuat drama terbabit, tetapi perlu wajib mematuhi garis panduan yang disiapkan.

“Bagi saya adegan yang tidak Melayu, tidak Islam sifatnya, yang menyinggung perasaan orang Melayu, orang Islam dan sebagainya ini, sebenarnya tidak perlu menunggu pihak kementerian menegur kerana kita perlu faham sendiri batas-batas dalam adegan tersebut, yang tidak bersesuaian,” katanya lagi.

Mengulas lanjut, Annuar berkata, beliau sudah meminta pihak yang terbabit dalam drama itu supaya memberi penjelasan secara bertulis sekiranya ia tidak memuaskan drama itu tidak dibenarkan untuk disiarkan kepada umum.

Penularan video itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad menerusi Facebook miliknya turut memaklumkan, akan menghubungi pihak terbabit untuk mendapatkan nasihat supaya perkara itu boleh ditegah dan diubah dengan hikmah.

Sementara itu, Sistem Televisyen Malaysia Berhad (TV3) dalam satu kenyataan media semalam turut menjelaskan, adegan yang dipaparkan dalam drama itu tidak sesuai disiarkan malah tiada dalam perbincangan atau mendapat kelulusan daripada pihak stesen televisyen itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR