Jadual baharu peperiksaan SPM diumum dalam masa terdekat

Kementerian Pendidikan (KPM) akan mengeluarkan jadual baharu peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dalam masa terdekat, kata Menteri Kanannya Datuk Dr Radzi Jidin.

Menurutnya jadual baharu itu dibuat susulan pihaknya menerima banyak pandangan daripada ibu bapa dan calon peperiksaan berkenaan jadual asal yang dikeluarkan terlebih dahulu, yang dikatakan membebankan dan tidak ada selang hari.

Beliau berkata pihak KPM telah berbincang dengan Lembaga Peperiksaan Malaysia serta pengurusan tertinggi kementerian berhubung cadangan dan pandangan yang telah diberikan.

“Kami mengambil kira semua pandangan yang diberikan dan duduk berbincang bersama Lembaga Peperiksaan dan juga pengurusan tertinggi KPM untuk melihat semua pandangan yang diberikan dan mengambil tindakan yang sewajar menganalisa satu persatu pandangan yang telah diberikan itu.

“Insya-Allah kita akan keluarkan satu jadual baharu berkaitan dengan peperiksaan SPM 2021 dalam masa terdekat,” katanya dalam kenyataan di Facebook beliau, hari ini.

Beliau berterima kasih kepada ibu bapa dan calon SPM 2021 yang telah memberikan pandangan mereka berkaitan jadual peperiksaan itu.

Sebelum ini, ibu bapa dan calon SPM 2021 mahu Kementerian Pendidikan mempertimbangkan semula jadual peperiksaan berkenaan kerana dikatakan terlalu padat selain turut diadakan pada Jumaat dan Ahad.

Mereka mendakwa jadual peperiksaan itu dikatakan tidak ada waktu rehat antara peperiksaan.

Selain itu, Jumaat dan Ahad juga diadakan peperiksaan, di mana ia mungkin menyukarkan sesetengah pihak untuk mengejar masa menunaikan solat Jumaat dan sebagainya.

BERITA BERKAIT
POPULAR