Ivermectin ubat antiparasit yang digunakan kepada haiwan, kata doktor pakar

July 28, 2021 · Isu semasa

Penggunaan Ivermectin dalam merawat pesakit Covid-19 belum terbukti keberkesanannya dan berisiko tinggi akan membahayakan nyawa orang ramai jika ia digunakan memandangkan ubat tersebut hanya digunakan kepada haiwan bukan manusia, kata seorang doktor pakar.

Seorang doktor pakar di Pusat Pakar Perubatan Antarabangsa Hospital Beacon, Dr Raymond Tan Suan Kuo berkata Ivermectin merupakan ubat anti parasit dan bukan anti virus, malah penggunaannya diragui dapat merawat pesakit Covid-19.

“Sehingga kini saya belum mempercayai keberkesanan Ivermectin 100 peratus. Bagi pendapat saya, setakat ini ia hanya digunakan untuk haiwan dan bukan untuk manusia. Ivermectin ialah ubat anti parasit, bukan ubat anti virus.

“Kawan-kawan saya yang pakar paru-paru juga tidak percaya kepadanya dan mereka mengatakan bahawa mereka tidak melihat manfaat sama sekali dalam merawat atau dalam mencegah Covid 19,” katanya kepada Agenda Daily.

Beliau menggesa supaya orang ramai tidak ambil ubat jenis tersebut walaupun diberikan percuma untuk merawat jangkitan Covid-19.

“Saya tidak akan mengambilnya walaupun ia diberikan kepada saya percuma,” katanya lagi.

Jelasnya, tiada kelulusan juga diberikan oleh badan perubatan bagi Ivermectin digunakan kepada orang ramai dan cadangan supaya ia digunakan kepada manusia adalah tidak wajar sama sekali.

“Sehingga kini, Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) memaklumkan tiada produk dengan bahan aktif Ivermectin berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) untuk kegunaan manusia.

“Pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) belum pernah meluluskan indikasi Ivermectin bagi tujuan rawatan ataupun sebagai pencegahan Covid-19. Perkara ini telah dijelaskan FDA dalam artikel yang bertajuk Why You Should Not Use Ivermectin to Treat or Prevent Covid-19’ bertarikh 3 Mei 2021,” terang beliau.

Selain itu, Dr Raymond berkata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hanya membenarkan Ivermectin sebagai rawatan Covid-19 dalam kajian dan percubaan klinikal sahaja berdasarkan penjelasan dalam artikel yang bertajuk WHO Advises That Ivermectin Only Be Used to Treat Covid-19 Within Clinical Trials pada 31 Mac 2021.

Semasa Sidang Khas Dewan Rakyat, isu Ivermectin dibangkitkan Ahli Parlimen (MP) pembangkang, Mohamad Sabu (AMANAH-Kota Raja) yang meminta Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) meluluskan penggunaannya bagi merawat pesakit Covid-19.

Cadangan tersebut disokong pula rakan separtinya, MP Shah Alam Khalid Samad berkata: “Jika mereka (pesakit) sanggup mengambilnya (Ivermectin), (maka) berikan kepada mereka.”

Susulan isu panas Ivermectin itu di Dewan Rakyat hari ini beberapa pengamal perubatan bangkit mempertahankan Menteri Kesihatan, sambil mengutuk Ahli Parlimen pembangkang yang tidak tahu menahu mengenai ubat itu sebaliknya mendesak ia digunakan untuk pesakit Covid-19.

Berita berkaitan
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
13 jam lalu· Politik
Kenapa Anwar keberatan nak lawan Zahid di Bagan Datuk?
September 27, 2022· Politik
Kit Siang mahu PM isytihar tiada PRU sebelum bentang Bajet
September 26, 2022· Politik
Anwar nafi akan tanding Ampang, tapi tempat anak murid bagaimana?
September 25, 2022· Politik
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Buruh binaan maut runtuhan konkrit tingkat 51 Oxley Tower
September 27, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Peguam Najib kata RM60.6j hadiah Saudi, tapi saksi tak dapat sahkan
9 minit lalu · Isu semasa
Ternak babi terbuka punca sumber air, pantai di Kuala Langat tercemar
33 minit lalu · Isu semasa
Cuepacs bantah tubuh Agensi Kawalan Sempadan: Adnan
57 minit lalu · Isu semasa
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
2 jam lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
18 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
20 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok