Isu ‘Prof K’: UUM tutup akaun FB selepas diserang bertubi-tubi

Universiti Utara Malaysia (UUM) dipercayai menutup sementara akaun laman Facebooknya (FB) selepas bertubi-tubi ‘diserang’ netizen yang marah dengan kenyataan seorang profesor yang bertugas di universiti itu.

Semakan Agenda Daily mendapati akaun FB UUM di alamat https://www.facebook.com/universitiutaramalaysia yang diletakkan di laman web universiti berkenaan sudah ditutup beberapa jam lalu.

Demikian juga laman FB Universiti Utara Malaysia (Official FB) tidak lagi dapat diakses – sama ada dinyah aktif terus atau ditutup sementara untuk memastikan isu panas itu reda.

Setakat ini, UUM belum membuat sebarang kenyataan berhubung penutupan laman FB itu atau berkaitan tenaga pengajar mereka yang mencetuskan kontroversi, Kamarul Zaman Yusoff.

Terdahulu Kamarul Zaman didakwa memuat naik kenyataan di dalam FBnya yang dianggap menghina Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Susulan daripada itu, laman FBnya diserang hebat pengguna media sosial yang memberikan pelbagai komen dan teguran, sebelum akaunnya juga tidak dapat diakses, dikatakan disekat sementara oleh Facebook.

Selepas FB Kamarul Zaman tidak dapat diakses, pengguna media sosial yang tidak berpuas hati dikatakan beralih melakukan serangan bertali arus dalam FB UUM menerusi hantaran terbaharu berkaitan ucapan sempena Nuzul Quran.

Sambil mendakwa dia menjadi mangsa pembohongan, Kamarul Zaman juga menafikan dia memuat naik catatan Facebook bertajuk ‘Wayang opera Cina DAP sekali lagi?’ yang kononnya turut mengandungi gambar Raja Muda Perlis memakai pelitup muka sedang berbasikal.

Namun, beberapa pihak sempat melakukan tangkap layar kirimannya.

BERITA BERKAIT
POPULAR