Isu kapal OPV: TH Heavy Engineering bukan lagi di bawah Tabung Haji

September 4, 2022 · Isu semasa

TH Heavy Engineering Bhd (THHE), yang dikaitkan dengan isu kelewatan penghantaran kapal peronda luar pesisir (OPV) milik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, bukan lagi anak syarikat atau syarikat bersekutu Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji).

Dalam satu kenyataan pada Sabtu (3 September), Tabung Haji berkata kepentingan agensi itu dalam THHE telah diambil alih sepenuhnya oleh anak syarikat Kementerian Kewangan, Urusharta Jamaah Sdn Bhd (UJSB), pada 2018.

“UJSB ialah syarikat pengurusan aset yang ditugaskan menguruskan aset yang dipindahkan daripada syarikat pelaburan berkaitan kerajaan.

“Pemindahan THHE dilakukan kerana prestasi syarikat yang lemah, dan ia tidak memberikan pulangan yang diharapkan kepada Tabung Haji,” kata kenyataan itu.

Pada Jumaat, media melaporkan Naib Presiden (AMANAH) Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa menggesa Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) menyiasat kelewatan penghantaran OPV bagi mengelak kes seperti yang melibatkan projek kapal tempur pesisir pantai (LCS) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) daripada berulang.

Mujahid mendakwa, mengikut kontrak, THHE, syarikat bersekutu Tabung Haji, sepatutnya menghantar tiga OPV secara berperingkat mulai 2020, tetapi itu tidak berlaku sehingga hari ini.

Sementara itu, laporan pada 30 Ogos lalu menyatakan THHE akan dinyahsenarai daripada Pasaran Utama Bursa Malaysia berkuat kuasa Isnin ini (5 September).

Penyahsenaraian itu dibuat selepas Bursa Malaysia menolak rayuan THHE untuk lanjutan masa bagi menyerahkan pelan penyelarasannya kepada pihak berkuasa yang berkaitan untuk kelulusan menurut perenggan 8.04 Keperluan Penyenaraian Pasaran Utama Bursa Malaysia, menurut pembina kapal minyak dan gas dalam pemfailan syarikat dengan Bursa Malaysia.

Apabila dinyahsenarai, syarikat itu akan terus wujud tetapi sebagai entiti tidak tersenarai. Syarikat masih boleh meneruskan operasi dan perniagaannya dan meneruskan penstrukturan semula korporatnya dan pemegang sahamnya masih boleh diberi ganjaran oleh prestasi syarikat.

Bagaimanapun, pemegang saham akan memegang saham yang tidak lagi disebut harga dan didagangkan di Bursa Malaysia.

THHE berkata mereka telah merayu pada 22 Ogos lalu untuk mendapatkan lanjutan masa enam bulan bagi menyerahkan pelan penyusunan semulanya pada 22 Februari 2023.

Sebelum ini, syarikat itu telah menerima beberapa lanjutan sejak ia jatuh ke dalam status PN17 pada April 2017 selepas juruauditnya menyatakan pendapat mengenai penyata kewangan terauditnya bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2016.

Dalam pemfailan berasingan dengan bursa tempatan, THHE mengalami kerugian bersih sebanyak RM656,000 pada suku kedua berakhir 30 Jun 2022 (2QFY22). Kerugian bersih lebih rendah berbanding RM5.35 juta setahun lalu disebabkan pemulihan yang lebih tinggi daripada penghapusan hutang.

Perolehan suku tahunan, bagaimanapun, menjunam sebanyak 97.8 peratus kepada RM84,000 pada 2QFY22 daripada RM3.83 juta setahun yang lalu, disebabkan aktiviti pembuatan yang lebih rendah dan kebanyakan projek berada di penghujung.

Bagi tempoh enam bulan terkumpul, kerugian bersih THHE meningkat kepada RM6.24 juta daripada RM4.5 juta pada tahun sebelumnya, manakala hasil merosot 91.64 peratus kepada RM478,000 daripada RM5.72 juta setahun sebelumnya.

Sementara itu, syarikat mempunyai komitmen hutang jangka pendek sebanyak RM151.87 juta dan kerugian terkumpul sebanyak RM645.99 juta.

THHE menjangkakan perniagaan pembuatan akan kekal mencabar memandangkan persekitaran persaingan semasa.

Dengan pendedahan dan pengalaman semasa dalam sektor marin, kumpulan itu telah berkembang ke dalam aktiviti pembaikan dan pembinaan kapal. Ia juga merancang untuk menceburi kerja-kerja baik pulih dan penyelenggaraan serta kerja-kerja pembuatan bukan berkaitan minyak dan gas.

Saham THHE telah digantung sejak 10 Disember tahun lepas. Kaunter itu kali terakhir didagangkan pada satu sen.

Berita berkaitan
Bursa ditutup rendah lagi, susut bawah paras 1,400
11 jam lalu· Isu semasa
Bursa Malaysia dibuka rendah didorang kegiatan mengambil untung
September 21, 2022· Isu semasa
Bakal jemaah haji tidak boleh terus bergantung bantuan kewangan kerajaan
September 21, 2022· Isu semasa
Bursa dibuka rendah, pelabur masih dalam kebimbangan
September 19, 2022· Isu semasa
Popular
Pendakwaan mohon hukuman penjara ditambah 3 bulan terhadap Lokman
September 29, 2022
Tuan Ibrahim sokong cadangan Speaker tetapkan tarikh PRU secara automatik
September 29, 2022
Buat PRU-15 selepas bentang Bajet 2023 itu satu ‘penipuan’, kata penganalisis
September 29, 2022
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Lagi Isu semasa terkini
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
10 jam lalu · Isu semasa
Buat PRU-15 selepas bentang Bajet 2023 itu satu ‘penipuan’, kata penganalisis
11 jam lalu · Isu semasa
Ringgit jatuh lagi menghampiri RM4.7O berbanding dolar
11 jam lalu · Isu semasa
KPM ambil langkah tangani nasib guru besar, rundingan capai persetujuan: Radzi
11 jam lalu · Isu semasa
Tuan Ibrahim sokong cadangan Speaker tetapkan tarikh PRU secara automatik
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Guru besar kekal sebagai pentadbir sekolah, kata Radzi
6 jam lalu
[VIDEO] Kerajaan masih kaji kanabis sebagai rawatan penagih, bukan hukuman
12 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok