Ismail Sabri beri penjelasan berhubung kekeliruan subsidi minyak masak

June 22, 2022 · Isu semasa

Susulan kekeliruan yang mendakwa kerajaan tidak lagi menanggung subsidi minyak masak, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob terpaksa memberi penjelasan berhubung isu tersebut.

Perdana Menteri menjelaskan dakwaan kerajaan tidak lagi menanggung subsidi minyak masak adalah tidak benar, sebaliknya subsidi minyak masak berpaket masih dikekalkan dengan peruntukan RM4 bilion sepanjang tahun ini.

“Subsidi ditanggung kerajaan untuk minyak masak berpaket bagi membolehkan ia dijual dengan harga RM2.50 sekilogram ketika ini, berbanding harga pasaran sebenarnya iaitu RM9 sekilogram bagi kegunaan domestik.

“Ertinya subsidi minyak masak paket yang bermula sejak Jun 2007 masih dilaksanakan kerajaan hari ini dan tidak ditarik balik seperti digambarkan sesetengah pihak,” katanya ketika sidang media khas hari ini.

Ismail Sabri juga berkata peruntukan subsidi minyak masak tahun ini adalah jauh lebih tinggi berbanding RM500 juta yang diperuntukkan pada 2020 serta RM2.2 bilion pada 2021.

Terdahulu, orang ramai terkeliru dengan dakwaan subsidi minyak masak dimansuhkan sepenuhnya kerajaan kerana ia dibimbangi akan menyebabkan kenaikan harga makanan.

Semalam, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Seri Alexander Nanta Linggi mengumumkan mengenai pemansuhan subsidi minyak masak tulen botol berkapasiti dua hingga lima kilogram (kg), bermula 1 Julai ini.

Mengulas pengumuman itu, Ismail Sabri menjelaskan, pemansuhan itu hanya membabitkan program subsidi sementara merangkumi minyak masak berbotol bagi 1kg, 2kg, 3kg dan 5kg, membabitkan peruntukkan berjumlah RM55 juta sebulan.

Jelasnya lagi, program subsidi sementara yang bermula Ogos tahun lalu itu asalnya dikhususkan selama tiga bulan sahaja untuk membantu rakyat yang terkesan ketika pandemik Covid-19, sebelum ia dilanjutkan setiap tiga bulan, kemudian sehingga kini.

Bagaimanapun, katanya, kerajaan terpaksa memansuhkan program itu selepas mendapati minyak masak botol bersubsidi banyak diselewengkan pihak industri, komersial dan aktiviti penyeludupan.

“Berbanding minyak masak paket, minyak masak botol dilihat lebih mudah diseludup. Jika 10 botol minyak masak botol bersubsidi 5kg diseludup, ia bererti sudah 50kg.

“Melihat kepada penyelewengan yang berlaku, kerajaan memutuskan tiada lagi keperluan untuk meneruskan subsidi minyak masak botol kerana ia tidak tidak lagi menepati objektif ia diperkenalkan untuk membantu golongan terkesan pandemik,” katanya.

Pada masa sama, Ismail Sabri menegaskan subsidi minyak masak paket adalah mencukupi untuk memenuhi keperluan rakyat, khususnya golongan B40.

“Minyak masak yang disubsidi oleh kerajaan ialah sebanyak 60,000 tan metrik sebulan, melebihi keperluan sebenar pengguna iaitu sebanyak 55,000 tan metrik sebulan.

“Jadi, jumlah minyak masak yang disubsidi oleh kerajaan mencatatkan lebihan 5,000 tan metrik sebulan berbanding keperluan sebenar pengguna. Jadi, tiada sebab ia tidak mencukupi,” katanya.

Berita berkaitan
Annuar perjelas punca harga barang naik
1 jam lalu· Isu semasa
Henti berbalah, UMNO perlu rapatkan barisan hadapi PRU-15: Hishammuddin
1 jam lalu· Politik
SD sokong Anwar, Zahid tak pernah minta saya tandatangan: Annuar
9 jam lalu· Politik
Kurangkan subsidi, tapi kerajaan bagi rakyat RM100 dan RM50 saja: Guan Eng
11 jam lalu· Isu semasa
Popular
Zahid dakwa tertekan, tak nafi guna dana YAB bayar kad kredit
June 30, 2022
Operasi cari 10 pemancing, 3 kru bot hilang diperluas: APMM
July 1, 2022
Mahkamah tangguh keputusan kes rasuah Azeez buat kali terakhir
July 1, 2022
Keputusan kes rasuah Rosmah diubah kepada 1 September
July 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kekurangan doktor di HKL, HTA hanya sementara
1 jam lalu · Isu semasa
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
2 jam lalu · Isu semasa
Guan Eng menang kes saman terhadap dua akhbar bahasa Cina
2 jam lalu · Isu semasa
Tiada syarikat di Malaysia ada lesen import, jual air zam zam: KKM
2 jam lalu · Isu semasa
MoF sentiasa tingkat subsidi kepada rakyat: Tengku Zafrul
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
4 jam lalu
[VIDEO] Marah disaman tiada lesen, langgar kereta JPJ sehingga terbalik
June 30, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok