Interpol belum masukkan nama Jho Low dalam senarai notis merah: Acryl

Nama ahli perniagaan, Low Taek Jho atau Jho Low yang dikehendaki kerajaan Malaysia bagi membantu siasatan jenayah melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) masih belum dimasukkan dalam senarai notis merah Polis Antarabangsa (Interpol).

Perkara itu disahkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani yang berkata tidak pasti mengapa Interpol masih belum meletak nama Jho Low dalam senarai dikehendaki walaupun sudah dipohon oleh pihak berkuasa Malaysia.

“Saya pun kurang jelas kenapa namanya masih tidak disenaraikan. Untuk permohonan notis merah perlu memenuhi beberapa protokol yang dipatuhi.

“Yang ini mungkin membuatkan (penyenaraian) sedikit lewat,” katanya dipetik laporan media.

Acryl terdahulu menghadiri program sambutan 100 hari Kerajaan Keluarga Malaysia di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, hari ini.

Polis dilaporkan pernah mengemukakan permohonan notis merah kepada Interpol melalui surat bertarikh 22 Disember tahun lalu, bagaimanapun ia ditolak.

Pada 29 Jun lalu, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Datuk Seri Abdul Jalil Hassan berkata pihaknya akan membuat permohonan semula.

Jho Low adalah individu utama dalam skandal 1MDB dan didakwa menjadi orang kepercayaan kepada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkaitan syarikat itu.

Selain itu, nama Jho Low juga beberapa kali naik dan dibangkitkan semasa perbicaraan yang berjalan melibatkan Najib. Untuk rekod, Najib berdepan puluhan pertuduhan melibatkan salah guna kuasa dan penyelewengan membabitkan 1MDB.

Dalam pada itu, Acryl juga memaklumkan polis turut memohon seorang lagi ahli peniaga dalam buruan, Datuk Seri Nicky Liow untuk dimasukkan dalam senarai notis merah Interpol.

Liow disiasat untuk sejumlah kesalahan jenayah, termasuk jenayah terancang, pengubahan wang haram, Macau Scam dan jenayah komersial.

Lelaki berusia 33 tahun itu turut dipercayai terlibat dengan seorang ketua kongsi gelap sindiket penyeludupan dadah antarabangsa, dikenali sebagai 14K, Wan Kuok Koi @ Broken Tooth Koi.

BERITA BERKAIT
POPULAR