Insiden LRT bertembung mungkin berpunca daripada kecuaian pemandu

216 penumpang cedera termasuk 47 yang parah selepas tren LRT berlanggar di ibu negara malam semalam, dihantar ke beberapa hospital di sekitar Lembah Klang.

Kecuaian pemandu gerabak (hostler) mungkin menjadi punca dalam insiden dua tren perkhidmatan LRT laluan Kelana Jaya bertembung berdekatan stesen LRT KLCC, hasil siasatan awal daripada Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) ketika ini.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong berkata pemandu tersebut memandu dalam arah yang salah kerana gerabak kosong sepatutnya bergerak ke arah selatan menuju ke stesen Dang Wang tetapi didapati bergerak ke arah utara.

Katanya, sebelum kejadian, TR40 yang dikendalikan secara automatic train operation (ATO) telah bergerak dari Gombak ke depoh Subang pada jam 8.21 malam iaitu arah selatan, bagaimanapun ia mengalami kegagalan ‘time out’ dan berhenti semasa menghampiri stesen Kampung Baru.

“Pemandu kemudian diarahkan memandunya secara manual dari stesen Kampung Baru menuju stesen Dang Wangi dan perlu bergerak ke arah yang sama bagi memberi laluan kepada tren yang berada di arah selatan atau yang berada dalam mode ATO untuk meneruskan perjalanan.

“Pada masa yang sama, TR81 yang beroperasi secara ATO berada dalam keadaan statik di platform stesen KLCC arah selatan, pada 8.24 malam TR81 telah berlepas dari stesen KLCC ke stesen Kampung Baru setelah menerima maklumat bahawa TR4O telah beredar dari stesen Kampung Baru menuju ke stesen Dang Wangi,” katanya lapor Bernama.

Namun, Wee berkata pada jam 8.33 malam, pemandu menghubungi pusat kawalan operasi (OCC) memaklumkan TR40 bertembung dengan TR81.

“Kira-kira jam 8.36 malam, OCC telah memaklumkan agensi tindakan kecemasan dan melantik pegawai bertanggungjawab di kawasan insiden sebelum pihak polis dan ambulans tiba di tempat kejadian bagi kerja-kerja menyelamat mangsa,” katanya.

Dalam perkembangan sama, Wee berkata pasukan panel penyiasat khas dipengerusikan ketua setiausaha kementerian pengangkutan (MOT) akan menjalankan siasatan dan laporan siasatan perlu dikemukakan kepada kementerian dalam tempoh 14 hari sebelum dibawa kepada jemaah menteri.

Mengenai jumlah kerugian, Wee berkata setakat ini ia belum dapat ditafsirkan dan ketika ini kerja-kerja pembersihan dan baik pulih landasan sedang giat dilakukan.

“Ikut prosedur operasi standard, kerja-kerja pembersihan dan baik pulih hanya tiga hari dan jumlah kerugian akan dianggarkan kemudian,” katanya.

Menurutnya, ketika ini, hanya satu landasan digunakan dan sekiranya terdapat keperluan, Prasarana akan menambah frekuensi perkhidmatan terutamanya pada waktu puncak.

POPULAR
Cemas tertukar bayi di hospitalJune 13, 2021
Malaysia sedang bangunkan dua vaksin Covid-19 sendiriJune 12, 2021
Masjid tak ditutup, aktiviti hanya ditangguh, kata Mufti KelantanJune 13, 2021
Polis tahan lori bawa 48 pekerja kilang proses ayam positif Covid-19June 14, 2021
Tajuddin kena kompaun RM1,500 tak pakai pelitup mukaJune 9, 2021
PM yakin Kuala Lumpur capai imunisasi kelompok menjelang 31 OgosJune 13, 2021