Inisiatif pekerjaan: 150,597 pencari kerja sudah berjaya, kata PM

Sebanyak 150,597 pencari kerja berjaya mendapat pekerjaan melalui 12 program yang dilaksanakan kerajaan setakat 23 April lepas menerusi Inisiatif Pengekalan dan Penjanaan Pekerjaan di bawah Pelan Pemulihan Ekonomi.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kejayaan itu melebihi jumlah unjuran kumulatif setakat bulan April 2021 dengan sasaran kerajaan mewujudkan 500,000 peluang pekerjaan bagi tahun ini.

Katanya, secara keseluruhan inisiatif penempatan pekerjaan dan pewujudan pekerjaan baharu melalui komitmen pelaburan telah mengatasi sasaran yang ditetapkan.

“Usaha kerajaan meningkatkan pelaburan dalam negara berjaya mewujudkan 33,907 pekerjaan baharu dan 76% daripadanya adalah dalam kategori mahir dan separuh mahir.

“Ini adalah sebahagian daripada sasaran 160,000 pekerjaan baharu hasil daripada komitmen pelaburan bagi tahun 2021,” katanya dalam kenyataan di Facebook rasmi beliau hari ini.

Muhyiddin berkata, menerusi 6,202 program libat urus yang dijalankan, bilangan orang bekerja sendiri (OBS) termasuk pekerja Gig yang mendapat perlindungan sosial Perkeso menunjukkan peningkatan daripada 71,000 pada 2019 kepada 81,000 orang (2020) dan yang terkini 142,000 orang.

Katanya, pihak Grab Malaysia juga membentangkan strategi memperkasakan ekonomi domestik melalui proses digitalisasi di mana empat program perintis yang dicadangkan mampu menyediakan lebih daripada 35,000 peluang menjana pendapatan bagi pekerjaan e-hailing, golongan OKU, para peniaga di pasar awam serta perusahaan makanan dan minuman (F&B).

“Mesyuarat mengambil maklum kesukaran golongan OKU dan rentan dalam mendapatkan akses kepada peluang penjanaan pendapatan.

“Sehubungan itu, Majlis Pekerjaan Negara (NEC) telah meminta Kementerian Pengangkutan, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk mengkaji langkah-langkah termasuk peruntukan perundangan bagi memastikan inisiatif dapat dijalankan dengan kadar yang segera,” katanya.

Perdana Menteri berkata, mesyuarat juga dimaklumkan Program KerjayaUP yang dilancarkan pada 12 April lalu, khusus untuk golongan miskin dan miskin tegar bandar berjaya membantu 489 pemohon mendapat pekerjaan serta-merta.

“Sehubungan itu Majlis bersetuju memperluaskan program ini secara lebih agresif dengan sasaran yang lebih meluas bagi membantu sosioekonomi golongan ini untuk keluar daripada belenggu kemiskinan,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR