Ingkar rentas negeri, ziarah raya jadi punca kluster besar di Hulu Terengganu

Ingkar arahan kerajaan supaya tidak merentas negeri dan ziarah raya menjadi punca kluster besar di daerah Hulu Terengganu yang sehingga kini mencatat 127 kes positif Covid-19.

Kluster Kampung Matang bermula selepas 19 individu daripada dua keluarga dikesan positif, ia kemudiaannya menular hingga menjangkiti rakan sekerja dan jemaah masjid, kata Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu Dr Nor Azimi Yunus.

“Sehingga kini, kluster Kampung Matang telah merebak ke tiga kampung yang lain iaitu Felcra Bukit Kepah, Kampung Tengkawang dan Kampung Pulau Kudat dan ia masih aktif.

“Sebanyak 127 kes positif COVID-19 yang dikesan dari kluster ini telah merebak hingga generasi kelima. Kontak rapat sahaja seramai 725 orang tidak termasuk saringan bersasar yang melibatkan beberapa kampung dan sehingga kini ada 975 sampel sedang menunggu keputusan,” katanya dalam kenyataan di Facebook hari ini.

Dr Nor Azimi menggesa supaya masyarakat mengambil iktibar daripada catatan yang dikongsinya supaya tidak bersikap sambil lewa terhadap pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Jika keadaan begini berterusan dan kluster baharu pula tumbuh bagai cendawan bila masa kita boleh kawal semua kluster itu serentak. Mampukah kita landaikan lekuk epid dalam masa dua minggu ini?.

“Kawalan kendiri sangat penting. Jika kita kekal duduk di rumah, kita tidak akan dijangkiti atau menjangkiti orang lain. Insya-Allah kerana mencegah itu sangat lebih baik daripada merawat,” katanya.

Terengganu semalam mencatatkan kes baharu sebanyak 158 menjadikan kes keseluruhan 9,871 dan tiga kematian dicatatkan semalam.

BERITA BERKAIT
POPULAR