Individu hilang kerja boleh tuntut faedah SIP di Perkeso

Kerajaan melalui Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) sudah menyediakan bantuan atau faedah sementara kepada pekerja dan majikan semua sektor, termasuk peruncitan, yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

Sehubungan itu, Kementerian Sumber Manusia menggesa mereka di dalam kategori itu yang terkesan, untuk mendapatkan kemudahan disediakan kerajaan.

Permohonan tuntutan faedah SIP dibuat sama ada secara dalam talian di Portal SIP atau hadir di mana-mana kaunter Perkeso berhampiran, kata kementerian itu dalam kenyataan hari ini.

Selain itu, pekerja yang terkesan juga boleh melayari Portal Pekerjaan Negara MYFutureJobs di www.myfuturejobs.gov.my yang terbuka kepada semua lapisan masyarakat untuk mendapatkan peluang pekerjaan.

Kementerian itu memaklumkan antara bantuan SIP bagi individu yang hilang kerja ialah Elaun Mencari Pekerjaan (EMP), Elaun Bekerja Semula Awal (EBSA), Elaun Pendapatan Berkurangan (EPB), Elaun Latihan dan faedah bantuan pencarian pekerjaan.

“Selain itu, fi latihan juga dibayar kepada penyedia latihan yang berdaftar dengan jumlah maksimum sebanyak RM4,000,” kata kementerian itu.

SIP adalah program jaringan keselamatan sosial bertujuan membantu pekerja kehilangan pekerjaan bagi mendapatkan bantuan kewangan secara sementara dan membantu mereka yang terkesan untuk mendapatkan pekerjaan agar dapat meneruskan kelangsungan hidup.

Kenyataan itu turut memaklumkan individu berinsurans akan diberi nasihat dan bantuan serta peluang untuk meningkatkan kemahiran melalui skim latihan disediakan kerajaan.

“Pekerja yang kehilangan pekerjaan juga boleh mendapatkan khidmat nasihat daripada Jabatan Tenaga Kerja dan Jabatan Perhubungan Perusahaan Malaysia secara dalam talian berhubung permasalahan dihadapi.

“Pada masa ini terdapat 242,598 kekosongan jawatan aktif yang berdaftar di bawah Portal Pekerjaan Negara MYFutureJobs,” ,” kata kementerian itu.

Orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh melayari pautan https://eiscentre.perkeso.gov.my/ms/utama/ atau hubungi Pusat Khidmat Pelanggan di talian 1-300-22-8000 atau melalui e-mel ke [email protected]

BERITA BERKAIT
POPULAR