Individu guna khidmat pengiring tanpa kebenaran juga akan diambil tindakan

Mana-mana individu yang menggunakan khidmat iringan trafik polis tanpa kebenaran dan melanggar undang-undang juga akan diambil tindakan, kata Datuk Seri Hamzah Zainuddin.

Menteri Dalam Negeri itu berkata pihak polis sedang menjalankan siasatan dalaman berhubung video tular seorang anak kenamaan yang dikenalpasti sebagai anak Ahli Parlimen Baling Datuk Seri Abdul Azeez Rahim menggunakan khidmat polis pengiring di Pulau Pinang.

“Jika ada kesalahan yang dilakukan anggota kita, kita akan tindakan tegas. Ketika ini siasatan dalaman masih dilakukan dan kita akan umumkan dalam sehari dua ini.

“Mereka yang menerima pengiring juga akan dikenakan tindakan sekiranya berlaku kesalahan melanggar mana-mana undang-undang. Kita akan siasat lebih lanjut untuk mendapatkan kepastian,” katanya dipetik laporan BH.

Hamzah ditemui wartawan semasa sambutan Aidilfitri PDRM, di Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Kuala Lumpur, hari ini.

Menurut Hamzah, hanya Ketua Polis Negara (KPN) yang boleh memberi kebenaran untuk aktiviti pengiring sedemikian dilaksanakan.

Katanya, setakat ini KDN juga tidak membenarkan sesiapa yang tidak ada dalam senarai menggunakan perkhidmatan pengiring, kecuali mereka yang sudah ditetapkan.

“SOP (Prosedur operasi standard) ini sudah jelas dan juga telah menjawab isu ini di Parlimen. Jadi tidak timbul lagi ini.

“Apa yang berlaku adalah masalah individu yang menggunakan sesuatu (perkhidmatan) yang tidak boleh digunakan,” katanya.

Baru-baru ini tular video seorang anak orang kenamaan menggunakan perkhidmatan iringan polis trafik untuk pergerakan di jalan raya.

Tindakan itu mendapat kritikan daripada warga maya yang ketika itu terpaksa berdepan kesesakan luar biasa di jalan raya seluruh negara akibat sambutan perayaan Aidilfitri.

BERITA BERKAIT
POPULAR