Individu enggan divaksin ancam sistem kesihatan negara

Tahukah anda bukan sekadar ancam nyawa sendiri tetapi individu yang enggan divaksin atau belum menerima suntikan vaksin Covid-19 bakal membebankan sistem kesihatan negara ketika fasa endemik.

Ini kerana virus Covid-19 di dalam badan individu yang tidak dilindungi vaksin berisiko tinggi untuk bermutasi dan menghasilkan varian baharu sekali gus memberi ancaman terhadap orang lain yang lengkap vaksinasi.

Ini kerana individu yang tidak mendapat imuniti daripada vaksin Covid-19 akan membolehkan virus tersebut terus bereplikasi secara meluas di dalam tubuh mereka apabila dijangkiti.

Di samping kewujudan varian Omicron,  isu kelonggaran prosedur ada risiko dari segi mampukah kita memastikan sistem kesihatan awam ini terus terkawal seperti sekarang dan tidak mengalami bebanan yang tinggi pada masa akan datang.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar baru-baru ini dilaporkan berkata, kerajaan mungkin tidak akan mewajibkan vaksinasi Covid-19, tetapi mereka yang menolak untuk divaksinasi akan berdepan dengan kehidupan yang sukar.

“Kita mungkin tidak akan melaksanakan satu undang-undang Persekutuan iaitu mewajibkan di peringkat negara tetapi saya menggalakkan adalah undang-undang sektoral,” katanya.

Kenyataan Khairy itu dipercayai susulan kumpulan antivaksin kian lantang menyuarakan tidak puas hati mereka walaupun Malaysia kini sudah melepasi sasaran 90 peratus penduduknya diberikan imunisasi Covid-19.

Apabila kerajaan melaksanakan langkah lebih tegas dengan mewajibkan vaksinasi sebagai syarat untuk kakitangan kerajaan termasuk guru bekerja semula, ada antara penentang vaksin ini memetik peruntukan perlembagaan negara bahawa tindakan itu mencabul hak asasi mereka, iaitu kebebasan memutuskan hal-hal berkaitan perubatan mereka.

Malah, seorang anggota tentera memfailkan saman terhadap Angkatan Tentera Malaysia atas alasan diskriminasi, selepas dia dipecat kerana ingkar arahan pada Ogos lalu apabila enggan divaksin.

Dalam pada itu, kerajaan juga telah menggalakkan perlindungan optimum Covid-19 melalui dos penggalak.

BERITA BERKAIT
POPULAR