Imigresen gempur ‘port’ gay di KL

May 26, 2023 · Isu semasa

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) menggempur ‘port’ menyediakan perkhidmatan urutan dan seks songsang yang dikendalikan warga asing di ibu kota, Selasa lalu.

Ketua Pengarah JIM, Datuk Ruslin Jusoh berkata dalam serbuan berkenaan tujuh lelaki warga tempatan dipercayai pelanggan turut berada dalam premis tersebut.

“Warga asing yang ditahan terdiri daripada lima orang lelaki warganegara Indonesia dan seorang lelaki warganegara Myanmar berusia antara 26 hingga 38 tahun. Salah seorang lelaki Indonesia tersebut merupakan penjaga premis ataupun ‘Daddy’ kepada semua tukang urut.

“Selain khidmat urutan kepada lelaki, mereka juga menyediakan perkhidmatan seks songsang kepada pelanggan lelaki.

Tujuh lelaki tempatan dikenakan notis untuk hadir memberi keterangan bagi membantu siasatan. Mereka adalah pelanggan yang berada dalam premis pusat urut tersebut semasa serbuan dilakukan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurutnya, sindiket itu beroperasi di premis perniagaan dua tingkat di Kuala Lumpur dengan menjadikan tingkat bawah sebagai pusat urut dan tingkat atas sebagai tempat tinggal.

Hasil pemeriksaan awal, Ruslin berkata pihaknya mendapati mereka melakukan pelbagai kesalahan seperti tidak memiliki dokumen perjalanan, Pas Lawatan Sosial (PLS) tamat tempoh dan penyalahgunaan Pas.

Katanya lagi, sindiket itu dipercayai telah mula beroperasi sejak tahun lalu dengan mengiklankan pakej urutan khas untuk lelaki di media sosial, kumpulan WhatsApp dan kumpulan Telegram.

“Pelanggan yang berminat akan menghubungi nombor telefon yang dinyatakan dan gambar-gambar seksi tukang urut lelaki akan dikongsi bagi membuat pilihan tukang urut serta pilihan pakej khas urutan. Penjaga premis ataupun ‘Daddy’ akan memberikan lokasi pandu arah kepada pelanggan.

“Bayaran bagi mendapatkan perkhidmatan urut adalah RM200 hingga RM300 untuk tempoh satu jam bergantung kepada ‘pakej’ yang dipilih oleh pelanggan. Sindiket ini dipercayai telah mengaut keuntungan hampir RM650,000 hasil daripada perkhidmatan urut dan seks songsang,” katanya.

Kesemua warga asing yang ditahan dibawa ke Depot Imigresen Putrajaya untuk tindakan dan siasatan lanjut kerana disyaki melakukan kesalahan dibawah Akta Imigresen 1959/63 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963.

Jabatan ini akan terus menjalankan operasi penguatkuasaan dan mengesan sindiket-sindiket terutamanya yang melibatkan warga asing atau melibatkan kesalahan Imigresen.

Orang ramai juga diminta untuk terus menyalurkan maklumat berhubung aktiviti yang melanggar undang-undang dan tidak bermoral supaya tindakan pantas dan tegas dapat diambil.

Berita berkaitan
KDN haramkan ‘Gay is Okay! A Christian Perspective’ sejajar undang-undang
May 18, 2023· Isu semasa
Enam anggota polis direman bantu siasatan kes rasuah RM5,000
May 6, 2023· Isu semasa
KKM sahkan mula projek rintis beri ubat PrEP kepada pasangan gay?
December 13, 2022· Isu semasa
Dua bekas pegawai kanan imigresen dihukum penjara tiga tahun terlibat rasuah
September 23, 2022· Isu semasa
Popular
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
June 1, 2023
PN hantar 3 soalan untuk Anwar jawab di Parlimen
June 2, 2023
Jho Low : Agensi keselamatan Macau kecam SPRM
June 2, 2023
Ringgit jatuh, MP Bachok kata kerana tiada Menteri Kewangan sepenuh masa
June 1, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Menteri akui bekalan air di Sabah kritikal
1 jam lalu · Isu semasa
Jho Low : Agensi keselamatan Macau kecam SPRM
3 jam lalu · Isu semasa
PN hantar 3 soalan untuk Anwar jawab di Parlimen
4 jam lalu · Isu semasa
PN bawa usul berkait kalimah ALLAH ke Parlimen
7 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan perlu dedah semua laporan dalam skandal projek LCS, gesa C4
June 1, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan Nasional tak serang peribadi saya macam PH-UMNO
June 1, 2023
[VIDEO] Khairy akan bertemu Muhyiddin dalam masa terdekat
June 1, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok