ICU tentera di Hospital Kepala Batas mampu rawat 27 pesakit kritikal

Unit Rawatan Rapi (ICU) di lapangan yang didirikan oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di perkarangan Hospital Kepala Batas, Pulau Pinang, semalam, mampu merawat sehingga 27 pesakit kritikal Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Noor Hisham Abdullah berkata, perkhidmatan ICU lapangan itu akan mula beroperasi secara berperingkat tidak lama lagi.

“Field ICU ini menggunakan konsep modular di mana ianya mampu merawat sehingga 27 pesakit kritikal Covid-19 yang memerlukan bantuan pernafasan serta peralatan ‘life support’ lain.

“Selain itu, makmal modular dan unit radiologi modular turut didirikan bagi memberikan kemudahan perkhidmatan sokongan klinikal,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, sebagai permulaan seorang pakar anestesiologi dan rawatan rapi, dua pegawai perubatan dan 14 jururawat terlatih dalam rawatan rapi akan memulakan tugas.

“Kekuatan tenaga kerja daripada pelbagai kategori ini akan dipertingkatkan lagi mengikut keperluan dari semasa ke semasa,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata, Bahagian Perkhidmatan Kesihatan (BPK) ATM juga sudah pernah mendirikan hospital medan untuk pesakit ‘non-Covid’ di Tawau, Sabah; serta ‘Makeshift Covid-19 Hospital’ di Penjara Pokok Sena, Kedah; dan terkini di Kapit, Sarawak.

Selain itu, ATM telah memainkan peranan penting dalam membantu NADMA dan Kementerian Kesihatan Malaysia bagi menjayakan Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) MAEPS dan PKRC MAEPS 2.0 yang mampu menampung sehingga 8,000 katil bagi merawat pesakit di negeri-negeri di Lembah Klang dan sekitarnya.

“Kolaborasi antara agensi sebegini sentiasa dialu-alukan dalam usaha kita sebagai satu pasukan memerangi pandemik COVID-19.

“Semoga segala usaha ini dapat membantu dalam memastikan rawatan yang terbaik diberikan kepada pesakit-pesakit terutamanya yang kritikal Covid-19 dan seterusnya mengurangkan kadar kematian akibat Covid-19 di Malaysia,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR