Ibu bapa lengkapi dua suntikan sahaja boleh rentas negeri jumpa anak

Hanya ibu bapa yang melengkapkan dua dos suntikan vaksin Covid-19 diberi kelonggaran untuk merentas negeri berjumpa anak-anak di bawah usia 18 tahun.

Menteri Kanan Luar Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein menjelaskan tiada kelonggaran diberikan kepada individu berusia 18 tahun yang lengkap menerima dua dos vaksin untuk merentas negeri bertemu ibu bapa.

Katanya ini kerana ia akan membabitkan jumlah yang ramai dan dibimbangi boleh melonjakkan kes Covid-19 di seluruh negara.

“Perkara itu diputuskan selepas penilaian risiko jangkitan semasa pada peringkat awal pemberian kelonggaran yang diumumkan,” katanya dalam kenyataan hari ii.

Setakat ini, beliau berkata, hanya ibu bapa yang sudah menerima vaksinasi lengkap, dibenarkan merentas negeri untuk berjumpa anak berusia 18 tahun ke bawah, berkuat kuasa esok.

Menurut data Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV), lebih 8.77 juta individu di seluruh negara telah melengkapkan dua dos suntikan vaksin masing-masing.

Sementara itu beliau berkata, kerajaan juga sedang menimbang untuk memberi kelonggaran bagi aktiviti berisiko rendah kepada penduduk di negeri yang berada di bawah Fasa Satu Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Hishammuddin berkata langkah itu bagi memastikan keperluan kesihatan mental rakyat terjaga.

“Meskipun kita masih berada dalam Fasa Satu, berkaitan isu kesihatan mental kita boleh mempertimbang beberapa aktiviti yang selamat seperti pergi ke taman dan pasar-pasar malam yang terbuka, semua ini kita sedang pertimbang kelonggaran,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata perkara itu belum dapat diumumkan buat masa ini kerana memerlukan pandangan pakar kesihatan.

BERITA BERKAIT
POPULAR