Hukuman mati warga Malaysia dikekalkan Mahkamah Rayuan Singapura

Rayuan seorang warga Malaysia, Nagaenthran K Dharmalingam berhubung hukuman mati yang dijatuhi terhadapnya sebelum ini ditolak Mahkamah Rayuan Singapura hari ini.

Menurut laporan media AFP, keputusan penolakan rayuan tersebut diputuskan Ketua Hakim Singapura Sundaresh Menon dengan menyifatkan ia sebagai penyalahgunaan proses mahkamah, malah permohonan untuk menangguhkan prosiding bagi penilaian psikiatri juga turut ditolak.

Dalam pada itu, mahkamah juga turut memutuskan bahawa undang-undang antarabangsa tidak terpakai dalam kes banduan bilik akhir warga Malaysia itu.

Peguamnya, Nagaentran M Ravi berkata anak guamnya itu mungkin akan dihukum gantung dalam beberapa hari akan datang.

“Nagaenthran, yang merupakan orang kurang upaya (OKU) mental, akan dihukum gantung, mungkin dalam beberapa hari akan datang,” katanya hantaran Facebook hari ini.

Nagaenthran, 33, dijatuhkan hukuman mati sejak lebih sedekad lalu atas kesalahan mengedar 42.72 gram heroin ke Singapura, negara Asia Tenggara yang terkenal dengan beberapa undang-undang paling ketat dunia bersabit dadah haram.

Kesnya itu menarik perhatian antarabangsa termasuk Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, sekumpulan pakar PBB dan jutawan British Richard Branson yang menggesa Singapura meringankan hukuman mati itu.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Singapura sudah menangguhkan pelaksanaan hukuman Dharmalingam tahun lalu tanpa memutuskan keputusan terhadap rayuannya selepas dia disahkan positif Covid-19 sehari sebelum dia dihukum gantung.

Bekas peguamnya, M Ravi dan aktivis berkata, intelek Dharmalingam berada pada tahap yang ditakrifkan sebagai kecacatan mental hingga dia mempunyai gangguan lain yang menjejaskannya membuat keputusan dan kawalan refleksnya.

BERITA BERKAIT
POPULAR