Hospital diarah guna baricitinib rawat pesakit Covid-19

Kementerian Kesihatan (KKM) sudah mengarahkan semua hospital supaya menggunakan ubat baricitinib bagi merawat pesakit Covid-19 dan mencegah peningkatan risiko kesihatan yang lebih meruncing.

Menteri Kesaihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata ubat antiviral dan antiradang itu berupaya merawat pesakit dan mengelak mereka daripada beralih kepada kategori yang lebih teruk.

Katanya Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah sudah memaklumkan kepada semua hospital untuk menggunakan ubat berkenaan dan peruntukan untuk memperolehnya sudah dimaklumkan oleh Ketua Setiausaha KKM, Datuk Mohd Shafiq Abdullah.

“Kita mempercepatkan penggunaan ubat ini kerana kita yakin keberkesanannya dapat mencegah peningkatan risiko pesakit kepada kategori yang lebih teruk seperti dari kategori empat kepada lima,” katanya pada sidang media khas KKM, hari ini.

Beliau berkata KKM menggunakan formulasi ubat itu berikutan maklumat peningkatan atau peralihan pesakit kategori satu kepada keadaan kesihatan lebih meruncing, iaitu kategori tiga hingga lima adalah sangat dinamik.

Katanya, kadar pemberian kepada individu positif Covid-19 adalah dua hingga empat miligram (mg), dengan KKM sentiasa memantau dan mewajibkan pesakit membuat penilaian kesihatan kendiri menerusi aplikasi MySejahtera.

Sebelum ini, Presiden Persatuan Farmasi Malaysia (MPS), Amrahi Buang, berkata ubat Baricinab bersama-sama dengan remdesivir terbukti berkesan untuk merawat pesakit Covid-19 di hospital, berdasarkan hasil kajian di luar negara.

“Di Jepun, kerajaannya sudah meluluskan penggunaan ubat artritis reumatoid ‘baricitinib’ dalam rawatan jenis baru Covid-19. Kerajaan Jepun setakat ini juga meluluskan ubat ‘remdesivir’ dan ‘steroid dexamethasone’ dalam rawatan Covid-19. Ubat ini juga diluluskan Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) untuk kegunaan kecemasan.

“Ini ubat yang digunakan untuk penyakit artritis reumatoid yang dihasilkan oleh Amerika Eli Lily. Di AS, ubat baricitinib sudah disetujui untuk digunakan sebagai tambahan kepada ubat anti-virus ‘Remdesivir’ dalam rawatan pesakit Covid-19 yang memerlukan suplemen oksigen,” katanya

Penggunaan formulasi ubat itu berupaya memanfaatkan pesakit bagi kategori tiga supaya tidak terjerumus menjadi kategori empat dan lima yang mungkin boleh membawa maut.

Baricitinib adalah satu ubat oral yang berfungsi sebagai pencegah atau inhibitor untuk janus kinases satu dan dua (JAK1/2) dan mempunyai aktviti-aktiviti anti-keradangan, ‘immunomodulation’ dan antineopolastik.

BERITA BERKAIT
POPULAR