Hina polis di mahkamah: Lokman Adam hadir tanpa peguam

July 4, 2022 · Isu semasa

Bekas Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO Datuk Lokman Noor Adam hadir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini tanpa peguam berhubung kes menghina mahkamah, walaupun berkeras mahu diwakili apabila diberi notis tunjuk sebab minggu lepas kerana didakwa menghina pegawai polis semasa perbicaraan rasuah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Lokman yang berusia 49 tahun menggelar dirinya sebagai “blogger bebas”, memberitahu hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bahawa dia tidak mempunyai peguam.

Menurut notis tunjuk sebab yang dibacakan oleh jurubahasa mahkamah, Lokman didakwa melakukan kesalahan menghina mahkamah apabila dia berkata: “Yang depan boleh, kenapa saya tak boleh? Bodoh!” kepada pegawai polis mahkamah semasa perbicaraan Zahid berlangsung Khamis lalu.

Ketika ditanya bagaimana dia merayu, Lokman berkata: “Yang Arif, terdapat ayat dalam pertuduhan yang tidak begitu benar. Jadi izinkan saya untuk menyatakan apa yang berlaku, dan saya telah memohon maaf kepada lans-koperal dan saya telah memohon maaf kepada Yang Arif. .”

Memetik laporan MalayMail, hakim menyatakan bahawa ini adalah pengakuan yang layak dan Lokman perlu mengangkat sumpah kerana nampaknya dia mempunyai beberapa penjelasan untuk diberikan.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran yang mengetuai pendakwaan bagi perbicaraan Zahid, kemudian diminta Mahkamah Tinggi untuk membantu prosiding menghina itu.

Tidak lama selepas itu, Raja Rozela meminta Lokman menceritakan kejadian antara dia dan anggota polis yang membawa kepada pertikaian itu dan pengesahannya bahawa pegawai itu memintanya untuk mematikan telefon bimbitnya.

Peguam Zahid, yang turut hadir di mahkamah, kemudian mencadangkan prosiding dihentikan sementara memandangkan Lokman berkata Khamis lalu bahawa dia mahu peguam mewakilinya, walaupun dia datang sendirian hari ini.

Selepas berehat sebentar, peguam Zahid, Datuk Ahmad Zaidi Zainal memberitahu mahkamah bahawa Lokman berkeras untuk mendapatkan peguamnya, tetapi beliau kini tidak berada di Kuala Lumpur dan akan hadir pada Jumaat ini.

Hakim Sequerah kemudian menangguhkan perbicaraan ke hari Jumaat dan berkata beliau tidak mempunyai alternatif memandangkan Lokman mempunyai hak terhadap peguam pilihannya.

Hakim juga mengesahkan bahawa Lokman telah membuat pengakuan yang layak, yang bermaksud tiada pengakuan bersalah atau sebaliknya direkodkan.

Hakim kemudiannya berkata Lokman akan diarahkan memastikan peguamnya hadir apabila kes penghinaan dibicarakan Jumaat ini.

Khamis lalu, pihak pendakwaan telah menggesa Lokman didakwa menghina mahkamah, kerana dia dikatakan mengatakan pegawai polis itu “bodoh” apabila diarah berhenti bermain telefon bimbitnya.

Ini bukan kali pertama Lokman terpaksa mempertahankan diri terhadap dakwaan telah melakukan penghinaan terhadap mahkamah.

Pada 15 Julai 2021, Hakim Sequerah mendapati Lokman bersalah menghina mahkamah berikutan tindakannya pada September 2019 yang mengancam saksi pendakwaan dalam perbicaraan bekas Presiden UMNO Datuk Seri Najib Razak membabitkan penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sequerah, yang merupakan hakim yang mendengar perbicaraan berasingan Najib, pada masa itu telah menjatuhkan hukuman penjara sebulan kepada Lokman atas penghinaan mahkamah yang dilakukan, tetapi membenarkan hukuman itu ditangguhkan sementara menunggu rayuan Lokman ke Mahkamah Rayuan.

Lokman disingkirkan daripada MT UMNO pada Februari 2020 dan dipecat daripada parti itu.

Pada September 2021, UMNO memutuskan untuk membenarkan Lokman menyertai parti itu semula, tetapi hanya menerimanya sebagai ahli biasa.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Kes Rosmah gagal isytihar pendapatan kepada LHDN dibicara Mei tahun depan
December 1, 2022· Isu semasa
Polis siasat video tular lagu kebangsaan dikibar bersama bendera Israel
December 1, 2022· Isu semasa
Portal dakwa Anwar akan pilih Zahid sebagai TPM, balas jasa anak murid
November 30, 2022· Politik
Selepas jadi PM tersingkat, kes saman Ismail Sabri dengan Lokman selesai tanpa bicara
November 29, 2022· Isu semasa
Popular
Hilang duit dalam akaun: Salah bank atau pengguna?
September 2, 2022
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
December 2, 2022
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
2,375 kes baharu, 11 kematian
December 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pelajar Kafa duduki ujian dalam banjir
1 jam lalu · Isu semasa
2,375 kes baharu, 11 kematian
7 jam lalu · Isu semasa
MetMalaysia keluar amaran hujan berterusan di Kelantan, Terengganu hingga Sabtu
15 jam lalu · Isu semasa
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
15 jam lalu · Isu semasa
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
23 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Khairil Nizam di ceramah PRK Tioman
14 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Kamal di ceramah PRK Tioman
15 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok