Helah peniaga jual ‘daging segar’

Melembutkan daging sejuk beku dan kemudian menjualnya sebagai daging segar adalah antara helah peniaga untuk mengaut untung lebih.

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Melaka berkata, helah itu dikesan anggota penguat kuasa yang melakukan pemantauan di Pasar Besar Melaka pada Jumaat.

Katanya, menerusi pemantauan kitu ada peniaga didapati menjual daging kerbau dengan harga RM22 berbanding harga ditetapkan RM20.

” Alasan yang diberi ialah dia sudah ‘melembutkan’ daging kerbau tersebut yang asalnya daging kerbau beku.

“Pegawai penguat kuasa telah memberi amaran, dan sekiranya berulang, tindakan kompaun atau denda akan dikenakan kepada peniaga berkenaan,” katanya selepas melakukan pemantauan pelaksanaan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan Hari Raya Puasa 2021 di pasar berkenaan.

Beliau turut menasihati peniaga supaya bijak dalam memilih pemborong bagi memastikan bekalan diperoleh pada harga rendah.

“Ada penjual ayam beri alasan terpaksa naikkan harga sebab dia mendapatkan bekalan daripada pemborong atas pemborong dan juga faktor telah kenal lama pemborong.

“Penjual sepatutnya boleh mencari alternatif lain dengan mendapatkan bekalan lebih murah daripada peladang atau pemborong lain, dan mereka perlu bertimbang rasa dengan pengguna yang tertekan dengan kenaikan harga barang,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR