Hari pertama PKP penuh PDRM keluarkan 781 kompaun, 11 ditahan

Sebanyak 781 kompaun dan 11 individu ditahan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada hari pertama pelaksanaan sekatan pergerakan penuh di seluruh negara, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Pelbagai kesalahan dikenalpasti dilakukan orang ramai pada hari pertama PKP dan lebih 13,000 pemeriksaan dilaksanakan PDRM semalam bagi memastikan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan dalam tempoh pelaksanaan sekatan tersebut termasuk oleh pemain industri.

“Jumlah kompaun yang agak tinggi ini menunjukkan masih ramai yang tidak mematuhi SOP ditetapkan. Kita mahu semua pihak main peranan untuk putuskan rantaian COVID-19,” katanya lapor Bernama.

Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara Mengenai Pengurusan COVID-19 pada Jumaat lepas memutuskan untuk melaksanakan sekatan pergerakan penuh sektor sosial dan ekonomi fasa pertama di seluruh negara bagi tempoh 14 hari bermula semalam.

Hamzah berkata Pasukan Pemantauan Pematuhan SOP akan melaksanakan lebih banyak pemeriksaan mengejut di lokasi di seluruh negara bagi memastikan semua pihak mematuhi arahan dikeluarkan kerajaan.

“Pemeriksaan mengejut akan dilaksanakan setiap hari di seluruh negara dan sekiranya masih ramai yang ingkar, bilangan anggota Pasukan Pemantaun Pematuhan SOP akan ditambah,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR