Harga barang naik: ‘Kerajaan seolah tidak peduli derita rakyat’

May 27, 2022 · Isu semasa

Kerajaan Keluarga Malaysia disifatkan sebagai tidak proaktif dan mengabaikan keluhan rakyat yang kini dihimpit krisis kenaikan harga dan kekurangan bekalan makanan serta barangan keperluan harian.

Meluahkan kehampaan mereka kepada SatuBerita dalam tinjauan di sekitar Serdang, Selangor pada Khamis, mereka menuntut tindakan berkesan daripada kerajaan.

Seorang penduduk Sri Serdang, Siti Fatimah, 57 berkata, berasa amat sedih dan kecewa dengan apa yang sedang berlaku hari ini.

“Saya rasa Malaysia ni sudah… saya tak berani juga nak cakap, tapi pemimpin-pemimpin kita agak mengecewakan termasuk Perdana Menteri kita sendiri. Mereka tak pandang keadaan rakyat, ibarat masalah rakyat ini tak diselesaikan.

“Mereka perlu lebih banyak turun padang dan tengok keadaan rakyat. Banyak perkara yang rakyat tengah hadapi bukan setakat kenaikan harga barang. Mereka perlu lebih utamakan kita sebagai rakyat. Harga barang yang naik ni perlu dipantau, barangan itu semua keperluan harian,”katanya.

Peniaga kedai makanan, Thana Scegaran, 56 berkata, kenaikan harga hari ini sudah mencapai tahap tidak masuk akal.Menurutnya, kenaikan mendadak harga sayur-sayuran amat membebankan dia dan keluarga yang mengamalkan pemakanan vegetarian.

“Sayur terlalu mahal sekarang. Harga berapa helai sayur pun sudah berapa? Kami nak buat macamana?

“Kerajaan hanya cakap saja, tapi tidak buat. Apa yang dia janji nak buat, sepatutnya dia perlu buat. Harga barangan tak nampak penurunan langsung. Makin naik ada lah… Sememangnya rasa kesal sangat.

“Mereka hanya kawal harga gula dan tepung sahaja bila saya pergi pasar. Minyak masak pun makin naik harga,” luahnya.

Pesara bank, Zulkifli Ismail, 59 berkata, kerajaan perlu lebih agresif dalam menyiasat dan mengambil tindakan terhadap mana-mana pihak terutamanya pembekal yang mengambil kesempatan menaikkan harga.

“Tolong selidik apa yang sedang terjadi terutamanya pengeluar produk. Perlu stabilkan kembali harga barangan. Ini tiba-tiba sahaja naik. Malah, bekalan tiba-tiba putus. Saya bernasib baik ada kawan berniaga ayam mentah tolong carikan ayam,” ujarnya.

Pelajar universiti awam, Chan Yao Wen, 22, berkata, kenaikan harga barang telah mengganggu perbelanjaan hariannya, lebih-lebih lagi dirinya perlu menyewa rumah menjelang semester akhir dalam masa terdekat ini.

“Perbelanjaan saya meningkat ketara sebanyak dua hingga tiga kali ganda. Sebagai seorang pelajar, saya amat terbeban dengan perkara ini.

“Pengawalan harga barang itu tanggungjawab kerajaan, bukan rakyat. Kalau harga tak dikawal, pembekal dan penjual akan naikkan harga sesuka hati sahaja. Rakyat pula mahu tak mahu, tetap kena bayar,” katanya.

Seorang lagi mahasiswa, Aishah Sohimi, 20, berkata, dia mengakui agak terbeban apabila kini perlu membayar makanan tengah hari sehingga RM20 ekoran kenaikan harga barangan berkenaan.

“Sebagai pelajar, ia agak membebankan. Tambahan pula saya masih belum ada pendapatan. Tapi bagi orang dewasa pasti lebih menjejaskan mereka apabila gaji yang dibayar tidak selari dengan kenaikan harga.

“Saya juga masih belum jelas dengan strategi yang dibuat oleh kerajaan dalam menangani isu ini. Tetapi harga barangan perlu selari dengan pendapatan rakyat,” ujarnya. – Kredit SatuBerita, artikel ditulis Auzaee Athallah

Berita berkaitan
Daripada berhimpun, baik jumpa saya cari jalan turun harga barang: Annuar
9 jam lalu· Isu semasa
Jika harga barang tak turun, PM tak tolak pertimbang kenaikan bantuan tunai
9 jam lalu· Isu semasa
Selepas dibidas ‘bangang’, Noh bidas Anwar pula tak tahu cerita sebenar
13 jam lalu· Politik
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
13 jam lalu· Isu semasa
Popular
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
July 3, 2022
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
July 3, 2022
Jika harga barang tak turun, PM tak tolak pertimbang kenaikan bantuan tunai
July 3, 2022
Daripada berhimpun, baik jumpa saya cari jalan turun harga barang: Annuar
July 3, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
11 jam lalu · Isu semasa
Kompleks hiburan sukan konsep digital RM6 juta bakal dibina di Ketereh
13 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan ambil tindakan ketirisan minyak masak ke negara jiran
14 jam lalu · Isu semasa
Isu harga barang, PM bidas pembangkang fitnah kata kerajaan tak peduli
14 jam lalu · Isu semasa
Ada cadangan roboh Stadium Shah Alam, kata MB Selangor
20 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok