Hanya Shafie Apdal belum nafi terima wang UKSB

June 23, 2022 · Isu semasa

Semua menteri dan pemimpin politik yang disebut ketika perbicaraan rasuah Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, telah menafikan dakwaan menerima wang daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB).

Bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin; bekas Menteri Luar Datuk Seri Anipah Aman; Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin; Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican; dan Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein, masing-masing telah menafikan menerima wang UKSB.

Bagaimanapun, bekas Ketua Menteri Sabah yang juga Presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal, yang turut disebut dalam perbicaraan rasuah Presiden UMNO itu, belum menafikannya, sebaliknya enggan mengulas ketika ditanya mengenai perkara itu.

Terkini, Hishammuddin semalam, menjelaskan beliau tidak mengetahui berhubung apa-apa sumbangan dana politik atau wang daripada UKSB.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Sembrong menerusi ciapan ringkas di laman Twitternya bagaimanapun menegaskan sedia dipanggil pihak berkuasa termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan berkaitan dakwaan itu.

“Saya tidak mengetahui apa pun berkaitan perkara yang telah disebut di mahkamah baru-baru ini.

“Sekiranya mereka (SPRM) ingin memanggil saya bagi melakukan siasatan, seperti kebiasaan sebelum ini, saya akan memberi kerjasama sepenuhnya kepada semua pihak berkuasa,” katanya.

Sabtu lalu, SPRM memaklumkan akan membuka kertas siasatan terhadap penama yang dikatakan menerima wang dalam perbicaraan kes rasuah Zahid, baru-baru ini.

SPRM dalam kenyataan dilapor berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit yang tersenarai dalam satu lejar seperti dikemukakan di mahkamah dalam perbicaraan berkenaan.

Ahmad Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri.

Ia bagi melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan Pusat Sehenti (OSC) di China dan VLN, serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh kementerian terbabit.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa sebagai menteri sama, mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan AS$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasmi beliau.

Dia didakwa melakukan semua kesalahan itu di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya dan Country Heights, Kajang, antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Seorang saksi sebelum ini memberitahu Mahkamah Tinggi Shah Alam bahawa UKSB memberi dana kepada pemimpin politik.

16 Jun lalu, bekas Pengurus Pentadbiran UKSB David Tan Siong Sun, memberitahu Mahkamah Tinggi Shah Alam bahawa dia merujuk Zahid sebagai ‘Monster’ dalam buku lejar individu yang menerima wang daripada syarikat itu.

Berita berkaitan
Kes saman Zahid-Dr Mahathir ditetapkan pada November tahun ini
March 24, 2023· Politik
Mahkamah benar pasport diserah kepada Rosmah buat sementara
March 21, 2023· Isu semasa
Indira kemuka saman 8 negeri tuntut isytihar tukar agama unilateral tak sah
March 21, 2023· Isu semasa
Isteri pelakon bawa watak Anwar mohon cerai: Laporan
March 20, 2023· Isu semasa
Popular
Anwar Ibrahim and Muhyiddin Yassin: Two Visits, Two Differing Results
March 26, 2023
PMX pulang ke tanah air dari Arab Saudi, tak dapat jumpa Putera Mahkota
March 25, 2023
Terpegun lihat Zuhrah, bulan ‘bersatu’
March 25, 2023
Lawatan Anwar ke Arab Saudi tak dilayan seperti ketua negara?
March 26, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Banjir: Semua PPS di Johor ditutup
53 minit lalu · Isu semasa
‘Jawab segera surat tawaran haji’
1 jam lalu · Isu semasa
Lawatan Anwar ke Arab Saudi tak dilayan seperti ketua negara?
1 jam lalu · Isu semasa
Tak salah umat Islam ziarah rumah ibadat agama lain: Sultan Selangor
2 jam lalu · Isu semasa
Banjir di Taiping, 60 mangsa banjir dipindah ke PPS
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Laporan polis dakwa Anwar bohong untuk lindungi Guan Eng, aniayai Muhyiddin
March 24, 2023
[VIDEO] Laporan polis premis mahu anjur pesta kepondanan, LGBT
March 22, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok