Hakim tegur peguam Rosmah tak buat persediaan hujahan

September 1, 2022 · Isu semasa

Peguam bagi Datin Seri Rosmah Mansor pagi ini meminta lebih masa untuk membentangkan hujah mereka memohon hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan menarik diri dan menangguhkan keputusannya dalam perbicaraan rasuah Datin Seri Rosmah Mansor.

Bagaimanapun, Mohamed Zaini tidak berpuas hati kerana peguam Datuk Jagjit Singh dan peguam bersamanya Datuk Akberdin Abdul Kadir kelihatan tidak membuat persediaan dan menuntut penjelasan selepas mereka tergesa-gesa menghantar surat kepada mahkamah pada Selasa bersama-sama dengan permohonan supaya hakim menarik diri.

“Datuk Jagjit, anda datang dari zaman di mana penghujahan bertulis adalah perkara biasa dan rakan sekerja anda telah menghantar surat tergesa-gesa dengan 15 alasan mengapa perbicaraan ini tidak perlu diteruskan.

“Apabila anda menghantar sesuatu seperti ini, mahkamah akan menetapkan pada hari yang sama atau seterusnya untuk mendengar permohonan ini.

“Dengan berbuat demikian, kenapa kamu tidak bersedia? Anda sepatutnya bersedia. Saya telah membaca afidavit anda dan saya tidak perlu menyangkal sebarang fakta.

“Tidakkah anda fikir fakta yang didakwa dalam afidavit anda mungkin sesuatu dalam pengetahuan saya terutamanya kerana ia berkaitan dengan penghakiman yang saya tulis?” soal Mohamed Zaini kepada Jagjit.

Sebelum itu, Mohamed Zaini juga memaklumkan beliau menghabiskan cuti Hari Kebangsaan, semalam untuk meneliti permohonan yang difailkan pasukan pembelaan.

Dalam jawapannya, Jagjit berkata beliau tidak meminta penangguhan tetapi hanya beberapa minit untuk meneliti jawapan pihak pendakwaan terhadap afidavit mereka, yang menurut peguam bela hanya diterimanya pagi ini.

Jagjit: Saya telah menyediakan Yang Arif, dan saya telah membaca afidavit ini berkali-kali dan saya datang dari era penyerahan bertulis…

Hakim: Kagumkan saya dengan pengetahuan anda Datuk, dan sila beritahu saya apabila anda sudah bersedia.

Ketua pendakwaan Datuk Seri Gopal Sri Ram berdiri dan memberitahu mahkamah bahawa beliau bersedia untuk membincangkan permohonan penarikan diri serta-merta tetapi tidak kisah jika pihak pembelaan memerlukan sedikit masa.

Peguam Rosmah telah mengemukakan permohonan untuk menyingkirkan Mohamed Zaini daripada meneruskan perbicaraan berikutan dakwaan kononnya dokumen keputusan penghakiman telah bocor.

Asas bagi Rosmah, yang pernah menerajui pejabat bahagian ‘Wanita Pertama Malaysia (FLOM)’, adalah berdasarkan kebocoran keputusan penghakiman yang dikatakan untuk kesnya yang diterbitkan sebuah blog hujung minggu lalu, yang kini dalam siasatan polis.

Ia merupakan kebocoran kedua mengenai prosiding kehakiman kerana minggu lepas, draf penghakiman melibatkan Najib diterbitkan blog sama, sebelum pendaftar Mahkamah Persekutuan membuat laporan polis.

Blog terbabit dikendalikan seorang penulis yang kini bersembunyi di luar negara setelah beberapa waran tangkap dikeluarkan terhadapnya.

Dalam permohonannya, Rosmah mendakwa kebocoran itu telah mengurangkan keyakinannya terhadap keupayaan dan integriti Mohamed Zaini sebagai hakim bicara untuk membuat keputusan dengan saksama.

Didakwa pada November 2018, Rosmah – isteri bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang kini menjadi banduan di Penjara Kajang -menghadapi satu pertuduhan meminta RM187.5 juta, berhubung projek tenaga solar hibrid di sekolah luar bandar di Sarawak.

Dia juga didakwa atas dua lagi menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings, Saidi Abang Samsudin.

Berita berkaitan
Khairy tak rasa bekas Peguam Negara akan beri penjelasan kes Zahid dihentikan
6 jam lalu· Politik
Kecoh laungan ‘peliwat’ di Dewan Rakyat, Wan Saiful kata Anwar tak layak jadi PM
September 20, 2023· Politik
Penjelasan kes Zahid lebih kepada retorik politik cikgu dan anak murid
September 20, 2023· Politik
Rayuan difailkan berhubung pembebasan kes rasuah Bung Moktar dan isteri
September 19, 2023· Isu semasa
Popular
Ribuan peniaga diramal gulung tikar ekoran kenaikan harga bahan mentah: Laporan
September 20, 2023
Zaid Ibrahim disiasat bawah Akta Hasutan, diambil keterangan
September 21, 2023
Kemalangan treler: Pekerja Pos Malaysia dan Mahkamah Ampang dikenal pasti maut
September 20, 2023
Pemandu bas sekolah dijatuhi hukuman penjara lapan tahun kerana meliwat
September 20, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Zaid Ibrahim disiasat bawah Akta Hasutan, diambil keterangan
3 jam lalu · Isu semasa
RM4 juta masuk akaun Najib dari syarikat berkait Jho Low: Saksi
3 jam lalu · Isu semasa
Kemalangan treler Putrajaya: Pemandu direman empat hari
3 jam lalu · Isu semasa
Penagih dadah meningkat 27 peratus, kata AADK
6 jam lalu · Isu semasa
Kemalangan treler: Pekerja Pos Malaysia dan Mahkamah Ampang dikenal pasti maut
19 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Susah senang bersama, PN tidak akan khianat pengundi sertai kerajaan PH-BN
2 jam lalu
[VIDEO] Rakyat beratur beli beras Rahmah macam negara kita miskin
5 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok