Hakim tegur peguam Rosmah tak buat persediaan hujahan

September 1, 2022 · Isu semasa

Peguam bagi Datin Seri Rosmah Mansor pagi ini meminta lebih masa untuk membentangkan hujah mereka memohon hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan menarik diri dan menangguhkan keputusannya dalam perbicaraan rasuah Datin Seri Rosmah Mansor.

Bagaimanapun, Mohamed Zaini tidak berpuas hati kerana peguam Datuk Jagjit Singh dan peguam bersamanya Datuk Akberdin Abdul Kadir kelihatan tidak membuat persediaan dan menuntut penjelasan selepas mereka tergesa-gesa menghantar surat kepada mahkamah pada Selasa bersama-sama dengan permohonan supaya hakim menarik diri.

“Datuk Jagjit, anda datang dari zaman di mana penghujahan bertulis adalah perkara biasa dan rakan sekerja anda telah menghantar surat tergesa-gesa dengan 15 alasan mengapa perbicaraan ini tidak perlu diteruskan.

“Apabila anda menghantar sesuatu seperti ini, mahkamah akan menetapkan pada hari yang sama atau seterusnya untuk mendengar permohonan ini.

“Dengan berbuat demikian, kenapa kamu tidak bersedia? Anda sepatutnya bersedia. Saya telah membaca afidavit anda dan saya tidak perlu menyangkal sebarang fakta.

“Tidakkah anda fikir fakta yang didakwa dalam afidavit anda mungkin sesuatu dalam pengetahuan saya terutamanya kerana ia berkaitan dengan penghakiman yang saya tulis?” soal Mohamed Zaini kepada Jagjit.

Sebelum itu, Mohamed Zaini juga memaklumkan beliau menghabiskan cuti Hari Kebangsaan, semalam untuk meneliti permohonan yang difailkan pasukan pembelaan.

Dalam jawapannya, Jagjit berkata beliau tidak meminta penangguhan tetapi hanya beberapa minit untuk meneliti jawapan pihak pendakwaan terhadap afidavit mereka, yang menurut peguam bela hanya diterimanya pagi ini.

Jagjit: Saya telah menyediakan Yang Arif, dan saya telah membaca afidavit ini berkali-kali dan saya datang dari era penyerahan bertulis…

Hakim: Kagumkan saya dengan pengetahuan anda Datuk, dan sila beritahu saya apabila anda sudah bersedia.

Ketua pendakwaan Datuk Seri Gopal Sri Ram berdiri dan memberitahu mahkamah bahawa beliau bersedia untuk membincangkan permohonan penarikan diri serta-merta tetapi tidak kisah jika pihak pembelaan memerlukan sedikit masa.

Peguam Rosmah telah mengemukakan permohonan untuk menyingkirkan Mohamed Zaini daripada meneruskan perbicaraan berikutan dakwaan kononnya dokumen keputusan penghakiman telah bocor.

Asas bagi Rosmah, yang pernah menerajui pejabat bahagian ‘Wanita Pertama Malaysia (FLOM)’, adalah berdasarkan kebocoran keputusan penghakiman yang dikatakan untuk kesnya yang diterbitkan sebuah blog hujung minggu lalu, yang kini dalam siasatan polis.

Ia merupakan kebocoran kedua mengenai prosiding kehakiman kerana minggu lepas, draf penghakiman melibatkan Najib diterbitkan blog sama, sebelum pendaftar Mahkamah Persekutuan membuat laporan polis.

Blog terbabit dikendalikan seorang penulis yang kini bersembunyi di luar negara setelah beberapa waran tangkap dikeluarkan terhadapnya.

Dalam permohonannya, Rosmah mendakwa kebocoran itu telah mengurangkan keyakinannya terhadap keupayaan dan integriti Mohamed Zaini sebagai hakim bicara untuk membuat keputusan dengan saksama.

Didakwa pada November 2018, Rosmah – isteri bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang kini menjadi banduan di Penjara Kajang -menghadapi satu pertuduhan meminta RM187.5 juta, berhubung projek tenaga solar hibrid di sekolah luar bandar di Sarawak.

Dia juga didakwa atas dua lagi menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings, Saidi Abang Samsudin.

Berita berkaitan
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
9 jam lalu· Isu semasa
KPM ambil langkah tangani nasib guru besar, rundingan capai persetujuan: Radzi
10 jam lalu· Isu semasa
‘Mencurah wang’ daripada syarikat berkait Jho Low masuk akaun Najib
September 28, 2022· Isu semasa
Najib ke mahkamah sambung kes RM2.28b 1MDB selepas keluar hospital
September 26, 2022· Isu semasa
Popular
Pendakwaan mohon hukuman penjara ditambah 3 bulan terhadap Lokman
September 29, 2022
Tuan Ibrahim sokong cadangan Speaker tetapkan tarikh PRU secara automatik
September 29, 2022
Buat PRU-15 selepas bentang Bajet 2023 itu satu ‘penipuan’, kata penganalisis
September 29, 2022
KPM ambil langkah tangani nasib guru besar, rundingan capai persetujuan: Radzi
September 29, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Bursa ditutup rendah lagi, susut bawah paras 1,400
9 jam lalu · Isu semasa
Buat PRU-15 selepas bentang Bajet 2023 itu satu ‘penipuan’, kata penganalisis
9 jam lalu · Isu semasa
Ringgit jatuh lagi menghampiri RM4.7O berbanding dolar
9 jam lalu · Isu semasa
Tuan Ibrahim sokong cadangan Speaker tetapkan tarikh PRU secara automatik
11 jam lalu · Isu semasa
RM5 juta dana awam dan kerajaan negeri untuk hadapi banjir di Selangor
12 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Guru besar kekal sebagai pentadbir sekolah, kata Radzi
5 jam lalu
[VIDEO] Kerajaan masih kaji kanabis sebagai rawatan penagih, bukan hukuman
10 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok