Hakim mesti tegas tegakkan kedaulatan undang-undang

September 14, 2022 · Isu semasa

Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat berkata Krisis Perlembagaan 1988 telah menunjukkan bahawa walaupun terdapat percubaan untuk menjejaskan kebebasan badan kehakiman, hakim mesti setia kepada Perlembagaan Persekutuan dan tegas dalam menegakkan kedaulatan undang-undang.

Berucap pada prosiding rujukan untuk Allahyarham bekas Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abas, beliau berkata Krisis Perlembagaan 1988 yang menyaksikan penyingkiran Salleh daripada jawatannya sebagai Ketua Hakim Negara adalah “bab paling gelap dalam sejarah badan kehakiman Malaysia”.

“Episod 1988 harus diambil sebagai pengajaran kepada hakim bahawa walaupun terdapat percubaan untuk menjejaskan kebebasan badan kehakiman, hakim, dalam semua keadaan, mesti setia kepada Perlembagaan Persekutuan dan tegas dalam menegakkan kedaulatan undang-undang,” katanya dalam prosiding memperingati Allahyarham Salleh, yang meninggal dunia pada Januari tahun lalu ketika usia 91 tahun.

Beliau juga berkata bahawa badan kehakiman yang bebas daripada pengaruh luar adalah “nadi kehidupan Perlembagaan dalam masyarakat demokratik”.

“Ini adalah asas kuasa kehakiman dan komponen utama doktrin pengasingan kuasa,” katanya memetik TheEdge.

Untuk rekod, Salleh dilantik ke jawatan Ketua Hakim Negara pada 1984 dan memegang jawatan itu sehingga penyingkirannya pada 1988, berikutan ‘pertelingkahan’ dengan Perdana Menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai UMNO, kerana beliau dikatakan telah berusaha untuk mengekalkan kebebasan badan kehakiman dalam apa yang digelar sebagai “Krisis Perlembagaan 1988”.

Krisis itu tercetus apabila 12 ahli UMNO mengemukakan tuntutan di Mahkamah Tinggi untuk memperoleh perintah mengisytiharkan keputusan pemilihan parti pada 1987 yang membawa kepada pengharaman UMNO dan pemecatan Salleh.

Mengulas lanjut, Tengku Maimun berkata krisis itu membawa kepada pergolakan sistem kehakiman negara dan satu “tamparan yang hebat kepada badan kehakiman dan Perlembagaan”.

Bercakap mengenai Salleh, Tengku Maimun berkata beliau telah membawa badan kehakiman Malaysia ke “status yang tinggi” dan pemergiannya adalah satu kehilangan besar kepada badan kehakiman dan negara.

“Salleh mempunyai kerjaya yang tersohor dan gemilang dan dia membawa badan kehakiman Malaysia ke status yang tinggi. Atas kemuliaan dan legasi kehakimannya, kematiannya bergema di seluruh negara, kerana pemergiannya bukan sahaja kehilangan besar kepada badan kehakiman, tetapi negara,” katanya.

“Sepanjang tempoh beliau sebagai Ketua Hakim Negara, badan kehakiman Malaysia dipuji sebagai model untuk negara lain dari segi kebebasan dan kredibiliti,” katanya.

Beliau menambah bahawa Allahyarham Salleh telah “berani” mempertahankan peranan badan kehakiman.

“Beliau mengingatkan bahawa hakim harus memerhati dan menghormati konsep pengasingan kuasa, kerana hakim tidak boleh menceroboh domain eksekutif atau badan perundangan kerajaan,” katanya.

Bagaimanapun, Allahyarham Salleh juga mengakui bahawa adalah menjadi peranan badan kehakiman untuk membatalkan sebarang tindakan eksekutif atau perundangan “menggunakan writ atau perisytiharan prerogatif, sekiranya mereka melanggar kuasa mereka melebihi had yang diberikan kepada mereka oleh Perlembagaan Persekutuan”.

Tengku Maimun mengimbas minum petang bersama Salleh di Istana Kehakiman di Putrajaya tujuh bulan sebelum pemergiannya.

“Sejak beberapa dekad lalu, sejak penyingkirannya, dia berkata tiada penutupan untuknya kerana dia tidak pernah mendapat peluang untuk mengucapkan selamat tinggal kepada kakitangan mahkamah, badan kehakiman dan undang-undang,” katanya.

“Kami tidak tahu bahawa petang itu adalah perpisahan terakhir kami dengan Allahyarham Tun Salleh Abas,” tambahnya.

Turut hadir pada majlis itu ialah Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun, yang turut berucap; Presiden Badan Peguam Malaysia Karen Cheah; bekas Ketua Hakim Negara Tun Mohamed Raus Sharif; Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Rohana Yusuf; Hakim Besar Malaya Tan Sri Azahar Mohamed; Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Abang Iskandar Abang Hashim; serta hakim-hakim Mahkamah Persekutuan dan Mahkamah Rayuan.

Majlis tersebut turut dihadiri oleh keluarga Salleh.

Berita berkaitan
Pertahankan prinsip kebebasan kehakiman, titah Sultan Selangor
September 12, 2022· Isu semasa
Peletakan jawatan Azalina, adakah perang dalam UMNO bakal bermula?
September 2, 2022· Politik
Wan Junaidi alu-alukan hasrat negeri ikut RUU larang tukar parti
July 30, 2022· Politik
Jika RoS tak lulus, UMNO akan jalankan pemilihan mengikut jadual: Mat Hasan
July 15, 2022· Politik
Popular
Kes libat Syed Saddiq lebih berat daripada Rosmah, SRC: Pendakwaan
October 6, 2022
Kenyataan Istana Negara tak sebut pembubaran Parlimen
October 6, 2022
PM menghadap Agong 45 minit
October 6, 2022
UMNO nak PRU masa banjir, Agong tinjau persediaan banjir
October 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Guna 16.3% hasil negara bayar faedah hutang membimbangkan
9 jam lalu · Isu semasa
Kenyataan Istana Negara tak sebut pembubaran Parlimen
10 jam lalu · Isu semasa
Kutipan cukai individu 2021 jatuh RM11 bilion: Ketua Audit Negara
11 jam lalu · Isu semasa
Rakyat terbeban, harga barang naik lagi tapi UMNO galak nak PRU juga
11 jam lalu · Isu semasa
PM menghadap Agong 45 minit
11 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Menteri PN peduli rakyat, hantar petisyen tangguh PRU15
11 jam lalu
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok