Hakim ikut prinsip undang-undang tak bermakna liberal, konservatif

June 18, 2022 · Isu semasa

Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat menegaskan hakim terikat dengan prinsip undang-undang sedia ada, namun sama ada menggunakan atau tidak prinsip itu tidak bermakna hakim seorang yang liberal atau konservatif.

Menurutnya badan kehakiman hanyalah mempertahankan fungsi kehakimannya dengan mengikuti duluan atau precedent yang sudah ditetapkan dalam membuat keputusan mengenai isu Perlembagaan.

Katanya mungkin ada sesetengah pihak berpendapat bahawa badan kehakiman itu lebih berkuasa berbanding sebelumnya berikutan keputusan mengenai isu Perlembagaan yang dibuat badan itu kebelakangan ini.

Dalam melaksanakan tugas kehakiman, hakim di Malaysia terikat dengan prinsip undang-undang sedia ada. Sama ada seseorang hakim itu mengguna pakai atau tidak prinsip-prinsip tersebut, tidak bermakna dia seorang yang liberal atau konservatif, lapor Bernama.

“Pada pandangan saya, hanya ada keputusan koheren secara undang-undang atau tidak koheren – bukan keputusan liberal atau konservatif,” katanya berucap pada sambutan Jubli Emas Fakulti Undang-Undang Universiti Malaya (UM) hari ini.

Memetik beberapa kes precedent terbaru antaranya kes Semenyih Jaya dan Indira Gandhi yang diputuskan masing-masing pada 2017 dan 2018, Tengku Maimun berkata, kedua-duanya diputuskan secara sebulat suara oleh lima hakim, sebelum beliau dilantik sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan.

“Selanjutnya, terdapat kes yang ketiga iaitu kes Alma Nudo Atenza pada 2019 yang juga telah diputuskan secara sebulat suara oleh sembilan hakim Mahkamah Persekutuan iaitu prinsip undang-undang perlembagaan yang diputuskan dalam kes Semenyih Jaya dan Indira Gandhi telah diperkukuhkan.

“Prinsip-prinsip yang telah diputuskan melalui ketiga-ketiga kes di atas, yang sering kali disebut sebagai trilogy of cases adalah selari dengan pemahaman saya, yang sedikit sebanyak terbentuk hasil pelajaran yang saya peroleh di fakulti ini,” katanya.

Tengku Maimun turut menekankan prinsip perundangan yang diterapkan dalam dirinya sepanjang empat tahun pembelajaran di Fakulti Undang-Undang UM dan sepanjang perjalanan kerjayanya.

“Prinsip-prinsip ini termasuk prinsip keadilan tanpa berat sebelah dan sebagai seorang hakim, kebebasan untuk membuat keputusan berlandaskan Perlembagaan Persekutuan dan lunas undang-undang tanpa apa-apa tekanan atau pengaruh dalaman atau luaran.

“Ini juga selari dengan sumpah Jawatan dan Taat Setia seorang hakim iaitu untuk sentiasa memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaan Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Tengku Maimun turut mengimbau kenangan beliau ketika bergelar mahasiswi fakulti tersebut bermula tahun 1978, sebelum menerima Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang pada tahun 1982.

Menyingkap kenangan di fakulti itu, Tengku Maimun berkata beliau mempelajari banyak perkara, bukan sekadar dari sudut undang-undang tetapi juga nilai dan prinsip kehidupan.

Berita berkaitan
Majlis Peguam serah memorandum kecam intimdasi terhadap badan kehakiman
June 17, 2022· Isu semasa
Hakim diberi pilihan guna budi bicara dalam hukuman mati: PM
June 10, 2022· Isu semasa
Najib guna alasan hakim disiasat SPRM mohon batal sabitan kes SRC
June 7, 2022· Isu semasa
SPRM masih tunggu arahan AG berhubung kes hakim perbicaraan SRC: Azam
June 2, 2022· Isu semasa
Popular
Zahid dakwa tertekan, tak nafi guna dana YAB bayar kad kredit
June 30, 2022
Operasi cari 10 pemancing, 3 kru bot hilang diperluas: APMM
July 1, 2022
Mahkamah tangguh keputusan kes rasuah Azeez buat kali terakhir
July 1, 2022
Keputusan kes rasuah Rosmah diubah kepada 1 September
July 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kekurangan doktor di HKL, HTA hanya sementara
July 1, 2022 · Isu semasa
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
2 minit lalu · Isu semasa
Guan Eng menang kes saman terhadap dua akhbar bahasa Cina
6 minit lalu · Isu semasa
Tiada syarikat di Malaysia ada lesen import, jual air zam zam: KKM
11 minit lalu · Isu semasa
MoF sentiasa tingkat subsidi kepada rakyat: Tengku Zafrul
24 minit lalu · Isu semasa
Video / Foto
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
2 jam lalu
[VIDEO] Marah disaman tiada lesen, langgar kereta JPJ sehingga terbalik
24 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok