Hakim dalam kes solar Rosmah kekal, mahkamah tolak permohonan

Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan akan kekal mendengar kes pengubahan wang haram dan gagal mengisytiharkan pendapatan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang dihadapi isteri bekas Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Mahkamah membuat keputusan menolak permohonan isteri Datuk Seri Najib Razak tersebut supaya Mohamed Zaini menarik diri daripada pendengaran kesnya tersebut.

Untuk rekod, Mohamed Zaini juga Hakim perbicaraan bagi kes rasuahnya yang masih berjalan berhubung projek sistem tenaga solar di sekolah luar bandar di Sarawak berjumlah RM1.25 bilion.

Beliau berkata, seorang hakim dikehendaki mempertimbangkan keterangan terhadap tertuduh secara berasingan dan bebas.

“Sebarang dapatan yang saya buat dalam kes solar itu kekal,” katanya sambil menambah bahawa keputusan Mahkamah Persekutuan baru-baru ini memutuskan bahawa seorang hakim, tidak seperti juri, dilatih dalam undang-undang untuk tidak bersikap berat sebelah walaupun membaca fakta berkaitan kes.

Kes rasuah itu akan bersambung pada 23 Dis manakala perbicaraan kes Pengubahan Wang Haram (AMLA) dan gagal mengisytiharkan pendapatan kepada LHDN akan bermula 12 Jan.

Rosmah yang memfailkan permohonan pada 2 Nov lalu turut memohon perintah supaya kes pengubahan wang haram didengar di hadapan hakim Mahkamah Tinggi yang lain.

Pada 18 Feb, Zaini telah memutuskan bahawa pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Rosmah dan memerintahkan beliau untuk membela diri atas tuduhan rasuah.

Rosmah mendakwa keterangan dan bahan bukti yang dikemukan di mahkamah dalam kes rasuah itu boleh mempengaruhi Zaini sama ada secara langsung atau tidak langsung sekiranya beliau turut mendengar kes pengubahan wang haram terbabit.

Rosmah berdepan 12 tuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM7,097,750 dan lima tuduhan gagal mengisytiharkan pendapatan kepada LHDN.

Peguam yang mewakili Rosmah, Geethan Ram Vincent, berkata beliau akan mendapatkan arahan selanjutnya sama ada untuk memfailkan rayuan berhubung keputusan mahkamah hari ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR