Hakim bincang permohonan Najib masukkan bukti baharu rayuan SRC

August 16, 2022 · Isu semasa

Peguam Datuk Seri Najib Razak menutup hujah mereka untuk mengemukakan bukti baharu dalam rayuan terakhir kes SRC International Sdn Bhd (SRC), selepas peguam utama Hisyam Teh Poh Teik selesai berbuat demikian di hadapan panel lima hakim di Mahkamah Persekutuan di Putrajaya hari ini (16 Ogos).

Pada perbicaraan rayuan yang masuk hari kedua hari ini, Hisyam berhujah bahawa jika permohonan untuk mengemukakan bukti baharu berhubung konflik kepentingan hakim Mahkamah Tinggi ketika itu Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali dalam perbicaraan SRC tidak dibenarkan, keadilan akan terjejas.

Beliau juga menafikan dakwaan pihak pendakwaan bahawa ini adalah permohonan yang “memalukan” dan dibuat “dengan niat jahat”.

Adalah pendapat Najib bahawa Mohd Nazlan – yang menjatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta di peringkat perbicaraan SRC di Mahkamah Tinggi – mempunyai konflik kepentingan dalam mendengar kes itu.

Ini kerana semasa Mohd Nazlan berkhidmat sebagai peguam am dan setiausaha syarikat Maybank dari 2006 hingga 2015, bank itu memberikan pinjaman RM140 juta kepada Putra Perdana Development (PPD) – di mana SRC adalah benefisiari – serta pinjaman RM4.17 bilion kepada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) untuk pengambilalihan Tanjong Tenaga.

Najib sedang berusaha untuk mengemukakan bukti baharu dalam perbicaraan dengan memanggil lima saksi untuk diperiksa dan disoal balas.

Saksi itu termasuk tiga pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang merakam keterangan Mohd Nazlan. Selain itu, pihak pembelaan sedang mendapatkan bukti daripada bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi, dan Rosli Hussain, pegawai penyiasat SPRM bagi kes SRC.

Sebagai alternatif, Najib memohon perbicaraan semula, dan kesnya dibicarakan di hadapan hakim perbicaraan baharu di Mahkamah Tinggi.

Hisyam menegaskan kepada mahkamah yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat, bahawa penarikan diri hakim dilakukan untuk memastikan integriti badan kehakiman.

Beliau menambah bahawa pada masa lalu, hakim telah memutuskan untuk menarik diri mereka.

Terdahulu, Ketua Pendakwa Raya Datuk V Sithambaram berkata afidavit Najib dalam membuat permohonan bagi mendapatkan bukti baharu adalah satu skandal, dan mahkamah tidak perlu membincangkan merit permohonan itu.

“Mahkamah tidak perlu membincangkan merit permohonan Najib. Mahkamah harus menerima bukti yang relevan dan tidak mengakui bukti yang tidak relevan.

“Kandungan afidavit itu tidak relevan dalam rayuan. Selain itu, Najib mesti membuktikan dia mempunyai pengetahuan tentang apa yang diikrarkan tetapi di sini, dia tidak menunjukkan perkara itu,” tambah Sithambaram.

Tengku Maimun – yang bersidang bersama Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Tan Sri Abang Iskandar Abang Hashim; dan tiga hakim Mahkamah Persekutuan iaitu Datuk Nalini Pathmanathan; Datuk Mary Lim Thiam Suan; dan Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah – kemudian meminta mahkamah menangguh sementara perbicaraan kerana mereka mahu membincangkan perkara itu di dalam kamar sebelum memberikan keputusan.

Sekiranya Najib gagal dalam permohonan ini, rayuannya yang sewajarnya akan dimulakan di hadapan mahkamah. Bagaimanapun, sebelum ini telah ditunjukkan oleh pasukan peguam Najib bahawa mereka akan meminta penangguhan rayuan utama kerana mereka memerlukan masa untuk membuat persediaan.

Berita berkaitan
Najib mohon DNAA bagi tiga lagi pertuduhan membabitkan kes dana SRC
3 jam lalu· Politik
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
November 29, 2023· Isu semasa
Permohonan Najib untuk hadir prosiding Mareva ditolak mahkamah
November 24, 2023· Politik
Kerajaan dan NFCorp tak rayu keputusan Mahkamah Tinggi
November 23, 2023· Isu semasa
Popular
Bekas ADUN DAP disabit kes rogol lantik Hisyam Teh ketuai pasukan pembelaan
December 1, 2023
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
December 1, 2023
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
November 29, 2023
Prof Agus dahulu tolak tawaran Anwar kini dilantik Pengarah J-KOM baharu
February 2, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Banjir di Johor: 538 orang dipindahkan ke PPS, paras sungai naik
3 jam lalu · Isu semasa
Penganggur didakwa edar dadah Methamphetamine lebih 10 kg
3 jam lalu · Isu semasa
Bekas ADUN DAP disabit kes rogol lantik Hisyam Teh ketuai pasukan pembelaan
3 jam lalu · Isu semasa
SPR jangka 70 peratusan keluar pengundi pada PRK Kemaman esok
3 jam lalu · Isu semasa
Usul pindah RM21 bilion kepada Kumpulan Wang Pembangunan diluluskan
22 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Litar lumba projek terbengkalai BN, bukan projek Sanusi
8 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Tuan Ibrahim di ceramah PAS Gong Limau
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok