Hakim beri amaran peguam Najib jangan tangguh pemeriksaan balas

October 11, 2022 · Isu semasa

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Collin Lawrence Sequerah hari ini (11 Oktober 2022) memberi amaran peguam Datuk Seri Najib Razak bahawa mereka tidak boleh terus menangguhkan pemeriksaan balas mereka terhadap saksi dalam perbicaraan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ini berlaku selepas peguam Najib, Wan Aizuddin Wan Mohammed memaklumkan mahkamah bahawa peguam bela utama Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah akan mengendalikan pemeriksaan balas saksi ke-40 pendakwaan Kok Tuck Cheong.

Kok yang berusia 67 tahun adalah bekas Pengarah Urusan AmInvestment Bank dan telah membacakan kenyataan saksinya di mahkamah hari ini, dan telah menamatkan pemeriksaan utamanya.

Wan Aizuddin kemudian meminta pihak pembelaan dibenarkan menangguhkan pemeriksaan balasnya terhadap Kok kerana Shafee sedang mengendalikan satu lagi kes di Mahkamah Tinggi lain pagi ini, menurut MalayMail.

Saksi-saksi pendakwaan akan memberikan keterangan pada peringkat pemeriksaan utama iaitu apabila mereka akan menjawab soalan daripada pihak pendakwaan untuk memberikan penjelasan, sebelum menjawab soalan peguam Najib semasa pemeriksaan balas dan sebelum pihak pendakwaan kemudian mengemukakan soalan akhir di peringkat pemeriksaan semula untuk saksi menjelaskan jawapan mereka.

Hanya selepas peringkat pemeriksaan semula, saksi dianggap telah melengkapkan keterangannya di mahkamah.

Datuk Seri Gopal Sri Ram yang megetuai pendakwaan kemudian dengan serta-merta menegaskan kepada mahkamah bahawa pihak pendakwaan dan saksi masih menunggu peguam Najib untuk memulakan atau menyelesaikan pemeriksaan balas.

“Kami telah menyusun saksi. Kami ada Mark Lim yang belum melengkapkan keterangannya, kami ada Cheah yang belum melengkapkan keterangannya, kami ada saksi ini, kami ada Yap. Saya tidak dalam kedudukan untuk memanggil saksi yang seterusnya, melainkan semua orang ini sudah selesai, jika tidak, saya hilang kiraan,” katanya kepada Mahkamah Tinggi.

Sri Ram dilaporkan berkata ini juga menyebabkan pihak pendakwaan sukar untuk mengatur pemeriksaan semula dan ia “menyukarkan hidup kami”, sambil menegaskan bahawa beliau sudah cuba untuk menampung sebanyak mungkin.

Hakim Collin kemudiannya turut meluahkan kekecewaannya sambil memberi arahan tegas kepada pasukan undang-undang Najib, dengan berkata:

“Saya rasa saya juga telah menampung sebanyak mungkin. Mulai sekarang, jika Tan Sri Shafee tidak dapat menjalankan pemeriksaan balas, Wan, awak kena naik pangkat. Saya sudah terima, kita tidak boleh terus menempah pemeriksaan balas dan perbicaraan dijalankan secara beransur-ansur berulang kali.”

“Saya telah menampung seberapa banyak yang saya boleh, saya tidak boleh melampaui ini,” kata hakim sambil menegaskan bahawa dia sebaliknya akan mempertimbangkan pasukan pembelaan untuk menamatkan pemeriksaan itu jika mereka tidak melakukan sebarang pemeriksaan balas sementara menunggu Shafee untuk tersedia.

Wan Aizuddin berkata dia ada bertanya soalan semasa pemeriksaan balas kepada saksi pendakwaan tertentu, dan beliau tidak bersedia untuk menjalankan pemeriksaan balas pada ketika ini.

Hakim bagaimanapun sekali lagi menegaskan arahannya dan menekankan masa Mahkamah Tinggi yang akan disia-siakan dengan penangguhan pemeriksaan balas Kok.

“Kita perlu memilih, kita tidak boleh mempunyai kedua-dua cara… ini adalah bagaimana perbicaraan akan dijalankan mulai sekarang, terpulang kepada anda semua,” katanya.

“Apa yang saya katakan, selepas ini, tidak ada lagi cadangan soal balas, itu yang saya katakan. Jadi apa yang kita buat sekarang dengan masa yang tinggal, apa yang kita buat sekarang sehingga petang?”

“Jadi saya akan kehilangan beberapa jam dan kemudian kita sambung semula, 2.30 petang, Tan Sri Shafee akan berada di sini. Apa yang saya katakan adalah di luar hari ini, saya tidak dapat bersetuju untuk meminta daripada pihak pendakwaan untuk menempah sebarang lagi peperiksaan balas,” katanya.

Hakim menegaskan bahawa pasukan peguam Najib adalah pasukan yang besar dan Wan Aizuddin akan dapat menjalankan sebarang pemeriksaan balas tanpa perlu menunggu Shafee melakukannya secara peribadi.

“Kamu semua mempunyai pasukan yang besar, saya rasa kamu lebih mampu untuk menyoal balas, kamu sudah biasa dengan fakta kes, kamu telah menyoal balas saksi-saksi lain.

“Ini sesuatu yang perlu diambil perhatian untuk saksi-saksi akan datang. Saya tidak dapat memenuhi sebarang permintaan lagi. Saya rasa kita perlu bersidang semula pada 2.30 petang,” kata hakim itu.

Sri Ram menegaskan bahawa beliau sendiri mempunyai kes mahkamah lain untuk dikendalikan sebagai peguam tetapi beliau telah membuat pelarasan untuk dapat menghadiri perbicaraan 1MDB, termasuk meminta mahkamah lain untuk menjadualkan semula kes yang melibatkan anak guamnya berusia 94 tahun dan juga datang terus ke perbicaraan 1MDB setiap kali dia selesai dengan kes lain di Putrajaya.

“Jadi kami juga membuat percubaan, kami membuat pelarasan yang anda lihat,” katanya sambil menambah: “Jadi kami semua perlu menyesuaikan diri kami.”

Hakim kemudian sekali lagi meminta Wan Aizuddin untuk mengambil perhatian arahannya sambil menyatakan bahawa ini bukan perbuatan Wan Aizuddin, dan menegaskan bahawa lebih mampu untuk mengambil alih apabila Shafee tidak hadir untuk perbicaraan 1MDB.

“Adalah adil bagi saya untuk memberi amaran awal kepada anda. Ini akan menjadi situasi, jika Tan Sri Shafee tidak dapat menyoal balas dan anda tidak dapat melakukannya, pihak pendakwaan akan memeriksa semula. Kita tidak boleh menunggu mahkamah lain untuk selesai,” kata hakim.

Wan Aizuddin kemudian menjawab: “Yang Arif, saya ambil perhatian sewajarnya keprihatinan dan arahan Yang Arif serta kebimbangan yang dibangkitkan oleh rakan saya Yang Arif. Saya akan memaklumkan kepada peguam kanan dan kami akan bertindak sewajarnya.”

Najib dilihat di dalam bilik mahkamah hari ini memakai sut coklat muda dengan tali leher coklat, manakala isteri Najib Datin Seri Rosmah Mansor dan anak perempuannya Nooryana Najwa hadir di bilik mahkamah semasa perbicaraan.

Najib, 67, menghadapi empat tuduhan menyalahgunakan kuasa dan kedudukan berkaitan dana 1MDB berjumlah RM2.28 bilion.

Ahli Parlimen Pekan itu juga didakwa atas 16 tuduhan menerima wang hasil aktiviti haram daripada akaun Tanore Finance Corporation di Falcon Private Bank, Singapura ke akaun AmIslamic Bank Berhad miliknya sebelum memindahkannya semula ke akaun milik Tanore berjumlah RM2,196,786,711.87.

Najib turut didakwa dengan lima tuduhan, menggunakan hasil daripada aktiviti haram untuk disalurkan kepada lima pihak.

Ia membabitkan RM20,000,000 kepada Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO); UMNO Bahagian Batu Kawan (RM100,000); ahli perniagaan, Lim Soon Peng (RM246,000); ORB Solutions Sdn. Bhd (RM2,000,000) dan Semarak Konsortium Satu Sdn Bhd (RM303,000).

Perbicaraan akan diteruskan petang ini.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Kes Rosmah gagal isytihar pendapatan kepada LHDN dibicara Mei tahun depan
December 1, 2022· Isu semasa
Barang mewah bernilai RM80 juta sah dipulangkan semula kepada Najib dan Rosmah
December 1, 2022· Isu semasa
Portal dakwa Anwar akan pilih Zahid sebagai TPM, balas jasa anak murid
November 30, 2022· Politik
Selepas jadi PM tersingkat, kes saman Ismail Sabri dengan Lokman selesai tanpa bicara
November 29, 2022· Isu semasa
Popular
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
December 5, 2022
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
December 5, 2022
1,576 kes baharu, tiga kematian
December 6, 2022
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Lagi Isu semasa terkini
1,576 kes baharu, tiga kematian
1 jam lalu · Isu semasa
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
12 jam lalu · Isu semasa
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
17 jam lalu · Isu semasa
1,502 kes baharu, tiga kematian
December 5, 2022 · Isu semasa
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] PDRM perlu adil, segera siasat PH sentuh Islam
4 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
6 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok