Hakim arah pernyataan saksi Zahid kepada SPRM dinyahklasifikasi

October 31, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini (31 Oktober 2022) mengarahkan pihak pendakwaan menunjukkan bahagian tertentu yang telah disunting daripada kenyataan terdahulu saksi pembelaan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam perbicaraan kes Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Perintah penyahklasifikasian itu diberikan untuk mengelak kemungkinan pelanggaran Akta Rahsia Rasmi (OSA) dalam dokumen yang pihak pendakwaan rancang untuk digunakan dalam usaha mencabar kredibiliti saksi itu.

Bulan lalu, Mahkamah Tinggi membenarkan pihak pendakwaan memulakan prosiding pendakwaan terhadap saksi ketiga pihak pembelaan Jefri Jamil, kerana tidak konsisten dalam apa yang diberitahunya kepada SPRM semasa siasatan dan apa yang diberitahunya kepada mahkamah ketika perbicaraan Zahid.

Zahid diperintah membela diri terhadap 47 pertuduhan jenayah, iaitu 12 pertuduhan pecah amanah jenayah berhubung RM31 juta dana Yayasan Akalbudi (YAB), 27 pertuduhan pengubahan wang haram, dan lapan pertuduhan rasuah atas penerimaan RM21.25 juta.

Sebelum prosiding pendakwaan terhadap saksi itu hari ini, peguam Zahid, Hisyam Teh Poh Teik memberitahu mahkamah bahawa pihak pembelaan akan menghadapi kesukaran jika kenyataan Jefri Jamil kepada SPRM kekal diklasifikasikan sebagai OSA.

Memetik keputusan Mahkamah Persekutuan dalam kes Lim Kit Siang lwn Pendakwa Raya seperti yang dilaporkan pada 1980, Hisyam berkata ini bermakna pasukan peguam Zahid mungkin melanggar OSA jika ia diberikan dokumen SPRM itu melainkan ia didedahkan terlebih dahulu.

Hisyam berhujah bahawa ini bermakna walaupun hakim Mahkamah Tinggi memerintahkan supaya kenyataan sulit SPRM diberikan kepada peguam Zahid, perintah sedemikian tidak akan sah kerana ia boleh melanggar OSA.

Ketua pendakwa raya Datuk Raja Rozela Raja Toran berhujah bahawa prosiding pendakwaan tidak memerlukan penyertaan daripada pihak pendakwaan atau pihak pembelaan.

Beliau berkata ia hanya memerlukan hakim untuk menilai sama ada keterangan Jefri boleh dipercayai atau tidak berdasarkan penjelasannya mengenai percanggahan material dalam kenyataan SPRM sebelum ini dan keterangan mahkamahnya.

“Jadi penyertaan oleh pihak pembelaan tidak diperlukan dalam erti kata pembelaan tidak perlu menyoal balas atau bertanya lebih lanjut.

“Adalah antara Yang Arif dan saksi, jika Yang Arif berpuas hati dengan penjelasan saksi, dan selepas itu kami teruskan,” katanya menurut laporan MalayMail.

Raja Rozela juga berkata peguam Zahid akan mempunyai “hak untuk melihat” bahagian yang berkaitan dalam kenyataan sulit SPRM kerana ia akan ditanda sebagai bukti mahkamah untuk prosiding itu.

Beliau berkata adalah salah jika menganggap bahawa dokumen diklasifikasikan sebagai OSA, dilarang ditunjukkan kepada mahkamah.

Beliau berkata OSA bertujuan untuk menghalang pendedahan tanpa kebenaran atau penggunaan tanpa kebenaran dokumen yang diklasifikasikan sebagai rahsia rasmi dan tiada dalam peruntukan menghalangnya daripada dikemukakan di mahkamah sebagai sebahagian daripada prosiding.

Mahkamah Tinggi kemudian bertanya sama ada peguam Zahid akan melakukan apa-apa kesalahan jika mereka melihat atau diberi milik bahagian berkaitan kenyataan SPRM dalam prosiding itu.

Raja Rozela mengakui memiliki rahsia rasmi adalah satu kesalahan di bawah OSA tetapi menyatakan bahawa terdapat pembelaan yang boleh didapati di bawah Seksyen 17A Akta sekiranya kenyataan SPRM Jefri digunakan dalam prosiding itu.

Seksyen 17A menyatakan bahawa mana-mana orang yang didakwa melakukan kesalahan OSA tidak boleh disabitkan jika dia membuktikan bahawa dia melakukan perkara itu untuk melaksanakan tugas rasminya atau dengan kuasa yang sepatutnya.

“Saya seorang pegawai awam dan begitu juga mahkamah ini dan ini adalah prosiding kehakiman. Dengan mengeluarkan kenyataan OSA, bahagian tertentu kenyataan itu tidak akan membuat pembelaan bertanggungjawab jika ia ditunjukkan di mahkamah.

“Dengan memiliki atau menentang OSA, tiada siapa yang akan didakwa untuk itu, Yang Arif,” katanya.

Sambil berhujah bahawa kenyataan sulit Jefri tidak perlu didedahkan, Raja Rozela turut mencadangkan alternatif.

Beliau berkata pihak pendakwaan boleh mengetepikan keistimewaan untuk mengklasifikasikan atau menghalang kenyataan SPRM daripada pihak pembelaan, bagi tujuan melengkapkan prosiding pendakwaan itu.

Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah kemudian bertanya kepada pihak pendakwaan jika mereka boleh menyahklasifikasi kenyataan Jefri untuk prosiding pendakwaan, mencadangkan bahawa ini kemudiannya akan menghalang sebarang masalah dengan OSA.

“Adakah anda tidak bersedia untuk menyahklasifikasi kenyataan itu hanya untuk tujuan pendakwaan?” soal beliau.

Dalam jawapannya, Raja Rozela berkata beliau bukan orang yang diberi kuasa yang boleh menyahklasifikasikan dokumen itu.

“Tetapi anda boleh membuat permintaan, jika anda mahu. Anda boleh meminta untuk menyahklasifikasi. Jadi boleh saya cadangkan mungkin anda membuat permohonan itu dan kita teruskan dengan saksi lain, supaya tidak menangguhkan prosiding,” kata hakim.

Raja Rozela mengesahkan bahawa meminta penyahklasifikasian itu adalah alternatif terbaik, tetapi berkata langkah itu hanya pada tiga muka surat kenyataan SPRM Jefri yang telah ditunjukkan kepada Sequerah sebelum ini.

Hakim kemudiannya bersetuju dan menyatakan bahawa selagi ia membolehkan pihak pembelaan untuk mengambil bahagian secara bebas dalam prosiding pendakwaan tanpa sebarang keraguan.

Hakim kemudiannya menggantung prosiding pendakwaan untuk mencabar kredibiliti Jefri dan mengarahkan perbicaraan disambung semula dengan saksi pembelaan lain dipanggil.

Tetapi seorang lagi peguam Zahid, Hamidi Mohd Noh berkata tiada seorang pun saksi pembelaan dapat memberi keterangan di mahkamah hari ini kerana mereka semua dari Bagan Datuk, Perak.

Beliau berkata dua dijangka tiba di Kuala Lumpur esok dan enam lagi pada Rabu.

Beliau menambah bahawa mereka tidak dapat dijamin hadir lebih awal kerana urusan hotel.

Bagi seorang lagi saksi pembelaan baharu yang dikatakan hadir di kompleks mahkamah hari ini, Hamidi menjelaskan saksi itu masih belum dapat dipanggil kerana pasukan pembelaan mempunyai urutan bila akan memanggil saksinya. Hamidi turut memberikan senarai tercetak saksi pembelaan kepada hakim dan pihak pendakwaan.

Perbicaraan dijadual bersambung esok sehingga Khamis ini, 3 November dan pada 9 serta 10 November.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Main naratif judi, Anwar dan Zahid berharap dapat tipu rakyat lagi?
2 jam lalu· Politik
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
13 jam lalu· Politik
DAP telan setiap keputusan Anwar, malah sokong kleptokrat kembali
December 4, 2022· Politik
Ada kes mahkamah pun tak apa, janji lantik Zahid kerajaan stabil: Mat Maslan
December 4, 2022· Politik
Popular
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
December 5, 2022
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
December 5, 2022
1,576 kes baharu, tiga kematian
December 6, 2022
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Lagi Isu semasa terkini
1,576 kes baharu, tiga kematian
2 jam lalu · Isu semasa
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
12 jam lalu · Isu semasa
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
17 jam lalu · Isu semasa
1,502 kes baharu, tiga kematian
December 5, 2022 · Isu semasa
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] PDRM perlu adil, segera siasat PH sentuh Islam
4 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok