Guru enggan divaksin kena tindakan mulai 1 November

Tindakan terhadap guru yang enggan mengambil suntikan vaksin Covid-19 akan bermula 1 November ini, kata Timbalan Menteri Pendidikan II, Datuk Mohamad Alamin.

Mengulangi pendirian kementerian itu supaya guru dan kakitangan pendidikan perlu mengambil suntikan vaksin, beliau mengingatkan golongan itu mengenai peraturan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Sehubungan itu semua guru di bawah Kementerian Pendidikan (KPM) yang menolak suntikan vaksin Covid-19 tanpa alasan munasabah tidak boleh menyalahkan kerajaan sekiranya tindakan disiplin diambil terhadap mereka, katanya.

Menurutnya, guru sebagai penjawat awam, tertakluk kepada peraturan JPA yang mewajibkan mereka mengambil vaksin dan perlu segera melengkapkan imunisasi sebelum tarikh tersebut.

Beliau berkata sehingga kini terdapat kira-kira 2,000 guru di seluruh negara yang masih belum bersedia menerima vaksin Covid-19.

“Justeru, saya merayu kepada guru-guru berkenaan untuk tampil mendapatkan suntikan sebelum kembali ke sekolah, jangan salahkan KPM dan kerajaan sekiranya tindakan disiplin diambil terhadap mereka.

“Ini bukan hukuman atau amaran tetapi untuk keselamatan pelajar, jangan sampai ibu bapa hilang keyakinan tentang keselamatan anak di sekolah,” katanya hari ini.

Mohamad berkata guru mempunyai tanggungjawab yang besar dalam meyakinkan masyarakat bahawa sekolah adalah tempat selamat.

Mohamad juga berkata Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) di seluruh negara perlu memainkan peranan bagi menyelesaikan permasalahan kuarters guru daif terutama dalam aspek kebersihan dan keselamatan untuk memberi keselesaan kepada golongan pendidik yang mendiaminya.

“Kita tidak mahu perkara itu terus berlarutan. Pihak PPD perlu segera mengangkat permasalahan yang ada untuk dipertimbang kelulusan di peringkat kementerian,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR